Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2017 21:41 - Паметниците на кан Аспарух в България
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 6136 Коментари: 12 Гласове:
41

Последна промяна: 14.07.2017 02:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                 За нас българите кан Аспарух се явява основател на сегашната България, разположена на юг от р. Дунав. България е имало много преди това в Азия на различни места и под различни наименования, но засега Аспарух е този, който идва тук и основава държавата. Преди него на Балканския полуостров са идвали много владетели на българските племена и клонове: Заберган, Каратон( Харатон), Синдалх и други. Кан Аспарух( 681-700 г.) е третият син на кан Кубрат. Другите са Баян и Котраг- по-големите и Кубер и Алцек- по-малките. Всеки се заселва по различни места и гледа да оцелее след хазарското нападение. Точно тях- хазарите на два пъти кан Аспарух ги побеждава. Той е силен и проницателен наш владетел. Няма загуба на бойното поле(  http://barin.blog.bg/history/2016/04/28/pobedite-na-kan-asparuh.1448086).  Неговата сила съгласно преданията е пословична. Войската му  е добре организирана и способна.
                     България е силна държава през VII- VIII в. , а през IX в. става още по-силна. Тогава е българския разцвет( http://barin.blog.bg/history/2015/10/05/zlatniia-vek-na-bylgariia.1397057).  Не всички държави имат "Златен век" и не винаги той се измерва само с победите над околните държави и големи териториални разширения.
                 Кан Аспарух е заслужил наш владетел, първият от южната страна на р. Фунав. Всъщност при него голямата река минава през територията ни, защото много земи имаме на север от Дунав. Онгълът, където се състои решителната битка през 680 г. между България и Византийската империя( пояснявам, че понятието Византия все още го няма и се появява много по-късно, я държавата на юг от България се нарича Източна Римска империя) се намира в делтата на р. Дунав. На това място някога е бил град Истрос с емблема Орел върху делфин. Наблизо малко по-на север се е намирал друг голям античен град- Олбия, който е сякал собствени монеои по тракийско и по римско време, както и Истрос. Река Дунав се е казвала Истрос. 
                  Всички бележити личности във всички държавио заслужават заслужена почит. Един от начин ите е да се издигне паметник на подходящо място, друг начин е да се кръстят нна тяхно име населени места, местности, улици, площади.....В това отношение на името на кан Аспарух( 681-700 г.) има кръстени обекти:
                Град Исперих- това е било името му, а Аспарух е славянизираното му име, наложило се в употреба; в много0 градове има улици и площади на негово име. В съвременния свят на известните личниости могат да се кръстят фирми, заводи, да се учредят награди.


                   Аспарух може да се каже, че е почетен до известна степен с малки резерви. Като четох книгата на един американски писател" 100-те най-известни пълководци" и от друг"100-те най-влиятелни личности" нямаше нито един  българин. Разбира се, че е пропуск и недооценяване на нашите герои, защото имаше много американци и англичани, дори незнайнио имена. Вярнио, че света не се завладява от един човек, както Англия, но все пак България е страна с богата и достатъчно дълга и славна история и трябваше поне три-четири души да са българи. В поясненията отзад се казваше" Ако не беше Джордж Вашингтон, нямаше да ги има Съединените щати" и затова той е на първо място. Не мога в никакъв случай да се съгласяа, защото пренесено за България трябва да кажем"Ако го нямаше Аспарух нямаше да има България" Не е така: ако го нямаше Аспарух щеше да се появи друг, който да основе България, защото българите сме били много по времето на идването ни отсам Дунава. Според мен над 140000 души е водил кан Аспарух( 681-700 г.). Друг въпрос е дали щяхме да сме на това място или водача можеше да хареса друга земя. По този въпрос:  http://barin.blog.bg/history/2016/06/29/bylgariia-na-segashnoto-si-miasto.1461182. В историята обаче няма "ако". Събитията се случват и ние само може да предполагаме как е можело да се развият и защо точно по такъв начин са станали, можем да анализираме причините. Не трябва да забравяме, че от съвременна гледна точка събитията и ситуацията изглеждат по друг начин.
                 За делата на кан Аспарух черпим сведения предимно от византийски източници, които не отразяват обективно събитията. Византийците трудно преглъщат загубата на Константин Погонат(668-685 г.) при Онгъла и настаняването на българите северно от империята. България има много успехи на бойното поле, защото е стара държава със славна история и ако не бяха победите нямаше да съществува. Успявали сме да се съвземем дори след неуспешни войни и при слаби владетели.(   http://barin.blog.bg/history/2015/07/23/velikite-bitki-na-bylgarite.1378425).
                Кан Аспарух трявбва да бъде подобаващо почетен с необходимия брой паметници на следните места:      

                           
 Мисля, че паметници на кан Аспарух трябва да има на следните 5(пет) места в България и ще се обоснова защо?:
    1. Столицата ни София. Задължително трябва да има паметник на кан Аспарух в цял ръст, висок около 3-4 м. Кан Аспарух е основател на Дунавска България през 681 г. и не може без него. Ще си позволя да кажя, че ако го нямаше не се знае дали щеше да има България. В София няма паметник на кан Аспарух, въпреки желанието на хората. Има и друго виждане, че по времето на Аспарух София не е била в пределите на Българската държава. Като се претеглят двете мнения надделява това, че понеже София е столица трябва да има паметник на Аспарух. В повечето държави в столиците има паметник на основателя им. 
     2. По времето на кан Аспарух столица на България е бил град Плиска. В Плиска е много подходящо да има паметник на кан Аспарух в старините, така както в новия двор на кирилицата има паметници на св.св. Кирил и Методий и княз Борис I. Две личности, свързани със създаване на азбуката за българите. Към момента има паметник на кан Аспарух на разклона за Плиска на стария път Варна- София. Той обаче не е в добро състояние и се почиства само понякога от доброволци- родолюбиви мбългари.
      3. Името на град Дулово няма откъде другаде да произхожда, освен от рода " Дуло", който е управлявал България много години и затова там е мястото, където трябва да има паметник на кан Аспарух. За съжаление в Дулово съм ходил само веднъж преди 25-26 години и не си спомням нищо, но не е моя работа да определям къде точно му е мястото.
     4. Четвъртото място е град Силистра. Нали Аспарух е дошъл в Доростол, поправил е стените му и го е нарекал Дръстър. По времето на Аспарух Силистра е важен град, а в по-късни времена е център на епархия. В Силистра има парк с крепостни стени, където може да се построи паметник на кан Аспарух.
     5. До природната забележителност " Чудните скали" край гр. Дългопол има село Аспарухово с бивше име Ченге. То носи името на българския кан. Намира се на брега на язовир Камчия. Както в Момчилград има паметник на Момчил, в Ивайловград на Ивайло, в Крумовград на Крум, така в с. Аспарухово би следвало да има паметник на Аспарух. В центъра му има празно място по посока на язовира.  
                 Има и други села, които се казват Аспарухово и вероятно всички носят името на княза ни.
               Например в Пловдив е по-подходящо да има паметници на следните български владетели: Маламир, Теодор Светослав и Александър Батемберг. 
                Сега ще кажа къде има негови паметници, освен на разклона на стария път София- Варна за Плиска:
              
image
                   Паметникът на кан Аспарух в гр. Стрелча
                   В град Стрелча- малък град, разположен в Средна гора, известен със Жаба могила- една от многото в района има паметник на кан Аспарух. Местността, където е паметника  е част от Средна гора с красиви природни забележителности. Тук са се развивали главните действия на априлското въстание. Може да се видят също и розови насаждения с прилежащият към тях Празник на розата, тракийски забележителности, остатъци от крепости и партизански землянки. Околността е богата на минерална вода, има къде да се пренощува. От няколко години тук се провежда фестивал на алтернативната българска музика „Нищо подобно фест“. Лично аз съм ходил и съм  виждал паметника на кан Аспарух, а понеже беше пролет поднесох цвета на основателя на държавата ни.
                   В Добрич в парк"Св. Георги" има паметник на кан Аспарух. Паметникът е 
най-големият негов памeтник  в Бългaрия. Дело е на Величко Минеков и архитекта Иван Николов. Открит е през 1981 г по случай празниците за 1300-годишнината от основаванeто на България. По-късно паметникът на Аспарух( на снимката по-долу) е избран за символ на Добрич.


                Във Варна има квартал"Аспарухово" , а моста, който го свързва с центъра се нарича Аспарухов мост. В кв. "Аспарухово" има парк, в който имма Аспарухов вал, прабългарско селище      Фанагория и паметник на Аспарухов войн. Паметникът е близо до бойното поле, където се провежда през последните години възстановката "Последната битка на краля", отнасяща се до битката на Владислав III Ягело(Варненчик) срещу Мурат(1421-1451 г.).

Паметник Аспарухов войн
              В град Исперих, който носи името на Аспарух под друга форма също има негов паметник. Той е по-различен, защото е на петимата братя, синове на кан Кубрат: Баян( Батбаян), Котраг, Аспарух, Кубер и Алцек. Намира се в центъра на града и е голям и внушителен по размери. Съвсем резонно в този град има паметник на кан Аспарух( на снимката).
.
Петимата братя
                 Близо до гр. Исперих може да се посети местност Сборяново, Демир Баба теке, Хелиополис и х. Ахинора. Според разказ на Николай Хайтов Ахинора се казва съпругата на кан Аспарух. Не може да вярваме на художествената литература, както и на филма"Предречено от Пагане" по книгата на Вера Мутафчиева за Пагане. Истината е, че до покръстването на България при княз Борис I ( http://barin.blog.bg/history/2015/05/08/pokrystvane-na-bylgarite.1360003) не знаем нищо за съпругите на българските князе. 
                  Паметник"Съждатели на българската държава", разположен на Шуменското плато. Монументът е величествен, вижда се отделече и е на подходящо място. От Велики Преслав недоволстват, че точно този паметник по случай 1300 г. България е трябвало да бъде при тях, защото Велики Преслав е бил столица на България. До паметника "Създатели на българската държава" се стига по стълби или по път. Стъпалата са 1300 и съм ги изкачвал три пъти. Платото е интересно и има много места за разходка и пикник. На паметника има надписи от Именник на българските канове", като ясно си личи Аспарух. Затова може да се каже, че това е общ паметник на първите български владетели, дори и тези преди идването на Аспарух през 680 г.
                  Следващите ни владетели до Крум( 801-814 г.) не са почетени с толкова паметници. Тервел( 700-721 г.) е пренебрегнат, защото освен силен владетел той е светец под името св. Тривелий Теоктист. Все пак има храм на негово име- в Мадара църквата има две имена: св. Георги Победоносец и св. Тривелий Теоктист и празнува на 3 септември.(  http://barin.blog.bg/regionalni/2015/07/29/bylgarskite-svetii.1379983).
                 Построяването на паметник е отличен начин да отдадем почит на заслужилите българи. Има такива, които нямат паметници и са пренебрегнати. За двама може да кажа: Боян магьосника (http://barin.blog.bg/history/2016/01/27/boian-magiosnika.1425561) и Боян-Енравота (http://barin.blog.bg/history/2015/03/15/sv-enravota-boian-kniaz-bylgarski.1346209). За да няма съмнение дали заслужава дадена личност паметник най-добре е да минат сто години, за да може политиката да се превърне в история и да няма разрушаване, оскверняване на паметници, недоволство у населението.



Гласувай:
42



1. kvg55 - От една страна строим паметници, от ...
12.07.2017 23:45
От една страна строим паметници, от друга ги оставяме да се саморазрушават или ги събаряме? Усилията на либерастията са да се изличи нашето минало от съзнанието ни. Затова всеки построен паметник е ценен, особено на създателите на държавата ни. Прав си, че прибързано издигаме паметници на неподходящи хора, а някои и съвсем не трябва да ги има - на Роналд Рейгън например.
цитирай
2. barin - Здравей, kvg55. За паметниците ...
13.07.2017 05:53
Здравей, kvg55. За паметниците трябва да се изясни дали личността заслужава или не. При съмнение да не се прибързва.
Поздрави!
цитирай
3. krumbelosvet - Страх ме е
14.07.2017 11:06
Страх ме е от нови паметници при днешното господктво на нацияналния нихилизъм.
Вносен нихилизъм, от нови и по-стари времена.
Страх ме е всяка година пред 19-ти февруари, втори юни и първи ноември, защото израстнаха поколения, на които обасниха, че трябва да се срамуваме, че не сме като националните си герои и просветители. А НИКОЙ НАРОД не е като героите си. Иначе те нямаше да са герои. Французите, например, сами осъдиха и изгориха Жана д,Арк.
цитирай
4. barin - Здравей, krumbelosvet. Затова ...
14.07.2017 11:50
Здравей, krumbelosvet. Затова именно съм писал, че паметници на хора от новото време трябва да се помисли много задълбочено преди да се предприеме да се строи паметник. С темата искам да покажа, че основателят на Дунавска България е незаслужено пренебрегнат за сметка на други незнайни герои. Благодаря, че ме включи в "любими".
Поздрави!
цитирай
5. rosiela - Вярно е.
18.07.2017 21:28
barin написа:
Здравей, krumbelosvet. Затова именно съм писал, че паметници на хора от новото време трябва да се помисли много задълбочено преди да се предприеме да се строи паметник. С темата искам да покажа, че основателят на Дунавска България е незаслужено пренебрегнат за сметка на други незнайни герои. Благодаря, че ме включи в "любими".
Поздрави!


Някъде четох преди години, че той е усещал Божията светлина да го води по тези земи, имал е и съновидения. Бог е бил с него.
Ако не сме гонили до смърт така позорно богомилите, може би и робството сме щели да избегнем. Византийско, турско. Карма. Но не знам дали Вие признавате тези неща.
цитирай
6. barin - Здравей, rosiela. Към богомилите ...
18.07.2017 21:48
Здравей, rosiela. Към богомилите съм настроен положително, дори има потребители, които обширно са писали за тях( bven, eli23). От бялото братство учат, че османското владичество ни е спуснато отгоре, заради изгонването на богомилите. На богомилите не харесвам само, че са били крайни дуалисти. Признавам тяхната заслуга и познания, но си мисля, че богомилското учение е недооценено.
Благодаря за коментара!
цитирай
7. zaw12929 - Построяването на паметник е отл...
19.07.2017 06:08
Построяването на паметник е отличен начин да отдадем почит на заслужилите българи. Хвала!
цитирай
8. barin - Здравей, zaw12929. Точно за това ...
19.07.2017 06:17
Здравей, zaw12929. Точно за това апелирам да се строят паметници на заслужилите българи, а не безразборно и непремислено.
цитирай
9. rosiela - Точно така е!
19.07.2017 07:38
barin написа:
Здравей, rosiela. Към богомилите съм настроен положително, дори има потребители, които обширно са писали за тях( bven, eli23). От бялото братство учат, че османското владичество ни е спуснато отгоре, заради изгонването на богомилите. На богомилите не харесвам само, че са били крайни дуалисти. Признавам тяхната заслуга и познания, но си мисля, че богомилското учение е недооценено.
Благодаря за коментара!

цитирай
10. vandela007 - Великодушно ти прощавам,
19.07.2017 16:46
Че няма снимка на Шуменското плато с паметника.

Чудесна статия! (както винаги)
цитирай
11. barin - Благодаря, vandela007. Пропуснал ...
19.07.2017 18:08
Благодаря,vandela007. Пропуснал съм, а на Шуменското плато е голям и видим отдалече паметник. Не мога да се оправдая, че паметникът е сборен на няколко владетели. Поздрави!
цитирай
12. fenor - Статията е чудесна...
27.07.2017 12:17
... както и коментарите към нея, но аз бих приел че няма нужда да напълним селищата си с паметници на кан Аспарух. Някак си прекалено е, става отекчително в един момент и не е особенно естетично. Всяко нещо с мярка. Паметниците и грамадите от одялани камъни не са най добрият начин за историческо възпоминание. Това мисля по въпроса.
цитирай
13. barin - Прав си, fenor. Затова конкретно за ...
27.07.2017 14:23
Прав си, fenor. Затова конкретно за кан Аспарух съм посочил и обяснил къде и защо трябва да има. Поначало всяко нещо е добре да бъде с мярка. Само на още няколко места е нужно да има негови паметници.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644384
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031