Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2012 16:29 - Специалистка по всичко
Автор: kolchakova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2479 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.02.2016 15:30


Само едно малко крайче (крайче?) относно дограмата.
Обадих се на майсторите, да им кажа, че от една панта ми духа. А те рекоха: "Не би трябвало". И извиках друга фирма. Дойде друг майстор. Пипа-пипа... Вика: "Не усещам да духа". Как ще усеща, като ръцете му са като копита. А и навън като напук - декемврийско безветрие. Иначе си духа. Обаче човекът огледа дограмата и каза, че тук и тук не са сложили НАСРЕЩНИЦИ! За който частен урок платих десет лева.
И така, мисля, че вече съм вникнала до съвършенство в устнройстовото на петкамерната дограма.
Обадих се на "моите" си майстори, и и м казах, да вземат със себе си пълно оборудване за дограма, насрещници, уплътнения, винтове, разни там пластмасови джаджи...
И дойде единият, забързан, като че го гони някой такъв потърпевш като мен, втурна се в спалнята, пипа, пипа... И каза "Не усещам да духа". После, понеже в бързината си забравил

отвертката

чука

клещите

трябваше да му дам мои. Дадох му със свито сърце - не ги счупи. Затюхка се как така са пропуснали да сложат насрещниците, сложи ги, блъскайки и тряскайки (защото и дрелка нямаше, ама не ми и посиска), та завиваше винтовете директно с мускулна сила в пластмасата, огледа пак дограмата, поблъска с все мощ една на вид съвсем невинна средна панта с дръжките на клещите и мърморене "забравих си чука", претича и през хола, каза, че според него сега пък вече съвсем не трябвало да духа, но да го извикам при силен вятър и отлетя.

Честно, ако бях проститутка, нямаше толкова много, непознати, мръсновати и брадясали мъже да ми се разхождат с кални обувки из спалнята.

И така:

Какво ми стана кърваво ясно за последните две години?

Че човек трябва да разбира от всичко. Не може просто да си платиш на някого и той да ти свърши работа. Трябва да разбираш, за да си свършиш сам работата или за да контролираш извършването й.
Трябва да познаваш отлично Закона за управление на етажната собственост и всички свързани с това нормативни документи, за да можеш да си осигуриш спокойствие в собствения си дом.
Трябва да познаваш отлично Закона за устройство на територията, Закона за собствеността и пр. пак по подобни причини.
Трябва да познаваш отлично всички закони и наредби, свързани с водоснабдяването, за да можеш да накараш Софийска вода да ти възвърне водата.
Трябва да познаваш всички закони и наредби, свързани с предстоящото издаване на технически паспорт, за да не те прецакат великите фирми, които издават тези паспорти и се напъват да пишат безумни предписания, свързани с много пари.
Не може да не си запознат издъно с видовете дюшемета и отделните етапи на подмяната им, защото иначе може на всеки два часа да ти искат още пари за неща, за които не сте се договорили предварително.
Трябва да познаваш отлично технологията на поставяне на външна изолация, различните изолационни материали и замазки, за да можеш да се ориентираш в офертите и да проконтролираш процеса.
Трябва да си МНОГО наясно с това как се сваля стара дограма, как се слага нова, какви напрежения оказва пяната и как може да спука стъкла, какво представлява самата дограма - до последния насрещник.
Трябва също така да знаеш, че майсторите силно се грижат за финансите ти. Те например не ти слагат козирки върху горния ръб на изолацията, за да не оскъпяват нещата. Защото след като и без друго си дал четири бона, защо да се набутваш с още двеста лева. Е, може и да ти влиза после влага вътре, ама може и да не влиза - когато пече. Така че трябва отлично да знаеш какво са козирки и че те са съвсем различно нещо от упоменатите в договора хоризонтални лайсни
Освен това майсторите са много послушни и разбрани. Те ти слагат новата дограма с минимален луфт, за да не замазваш много, защото така си поискал. Но не са счели за нужно да ти кажат, че по този начин дупките, през които се изтича влагата от дограмата, се оказват в стената и сигурно ще ти образуват мухъл. Ама "нали така се разбрахме" - да има малко за измазване.

Добре, аз може ли да съм професионалист само в собствената си област? Може ли да посветя оскъдните си сили и ресурси на това, което работя, или трябва подобно на тези сите да си гледам работата през пръсти, защото съм погълната от чуждите задължения? Отговорите са съответно: НЕ МОЖЕ и ТРЯБВА!

При това тук изобщо не споменавам колко много неща трябва да знам, за да проконтролирам автомонтьора, който ми смени свещите с грешни, накладките с грешни,.... Айде да не забивам на тази тема.

И една черешка на тортата.
Оказва се, че ИЗРИЧНО трябва да е упоменато, че искам като са ми свалили трикрил прозорец, да ми сложат не просто пак трикрил (това е упоменато), а че ширината на трите крила трябва да е еднаква!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Добре, 3-4 см. разлика на фона на всичко останало може и да не са проблем. но благодаря на бога, че ВИСОЧИНАТА на крилата е еднаква. Защото и това не бях упоменала изрично...


Тагове:   поуки от ремонти,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1814686
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031