Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2010 21:53 - Кога сме живели по-добре? Преди 1989 или след 1989 година?
Автор: pomiqrat Категория: Спорт   
Прочетен: 19211 Коментари: 29 Гласове:
14

Последна промяна: 31.05.2010 22:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Темата е обширна и в нея са заложени различни гледни точки като едни носят носталгия към отминалите времена, други го ненавиждат, трети не харесват нито днес, нито ще харесват и утре.
  
  За едни най-хубавото е, че комунизмът си е отишъл безвъзвратно, но нека си се самозаблуждават комунизмът в най-лошия си вид  си е жив  както той така децата и внуците им, които ни управляват. 

  За други комунизмът е най-хубавото нещо, което им се е случвало и ще им се случи някога в живота им.

  Нека разгледаме плюсовете и минусите на времето от преди и след 1989 година.

  Плюсовете от времето преди 1989 година:  здравеопазването, образованието, културата, науката, спорта, хранително-вкусовата промишленост са били на ниво, за което само можем да мечтаем сега, банички със сирене, боза. Осигурена почивка на море или планина.

  Минуси преди 1989 година: невъзможност свободно да  изразяваш мнението си, да напускаш свободно страната в посока запад, липса на стоки по магазините (малко, но за сметка на това качествени), затриване на църквата (за което може да се спори дали е лошо, защото точно вярата е донесла стотици милиони човешки жертви, но това е друга тема) . 

  
  Плюсовете след 1989: свободно напускане на страната към която си искаш дистинация по света, възможност да работиш извън пределите на страната в посока запад, свобода на словото, изобилство от продукти.

   Минуси: Свободия в действията, свободия по медиите, всякакви олигофрени могат да изказват мненията си без да бъдат регулирани, 80% от продуктите с ниско качество, липса на средства за плащане на сметки, организирана престъпност, свобода да напускаш територията на страната, за да си почиваш, но само ако имаш пари (не ми казвайте Гърция, Турция, защото ти излиза по евтино отколкото на нашето замърсено моренце), липса на контрол, наркотиците се продават на улицата на децата като лукчета, разбесняли се бездомни кучета.


  Днес си мислим, че сме свободни, но сме много по следени и обременени. Толкова много сме зомбирани и обременени от медиите и организации, че постепенно се превръщаме в машини без да го осъзнаваме и оставаме с погрешното впечетление, че сами решаваме. Преди и след 1989 година ни управляват едни и същи династии, които не спират да се въртят в кръг. Бивш премиер син на Димитър Станишев, главен прокурор внукът на Борис Велчев, български еврокомисар снахата на Иван Пръмов, шеф на националната телевизия другата му снаха

   Кой се уредил-уредил другите да не са спали и да не са се правили на големите родолюбци. Навсякъде по света капитализмът е като в България. Единици са тези, които пробиват големите корпорации и това е не за друго, а заради новите технологии, които измислят. Тези , които живееха добре преди 1989 година живеят добре и сега. За тях е все едно дали е демокрация или социализъм 

 Най-комунистическата страна в света е САЩ, която чрез "свободата", която дава на народа си въщност ги държи под едно много здраво и затегнато робство. Благодарение на емигрантите, които се заселват по тези земи и на войната във Виетнам, която е най-голямата грешка в историята на Големият брат американците все още не са се превърнали в роботи. Нека американския народ благодари на всички "онези мръсни, гадни комунисти" в страната им, които по време на войната във Виетнам, са им извоювали поне минимални свободи, защото днес щяха да са по-студени и от жител на Северна Корея. 

 Преди 1989 година сте се редили на опашка за банани и портокали, а днес какво правите пред моловите и супермаркетите?  Днес политиците мислят само за себе си и забравят за народа. Всеки докопал се до властта бърка в кацата с меда, но разликата от преди и сега е, че няма контрол кой колко да си потопи ръката в кацата. Ако ние сме живели на заем заради евтините стоки и липсата на безработица, то как живее западния свят с надуването на заплатите им. Май за добре са ни държали далеч от запада и  американска култура.

   Няма нищо по-лошо от това най-вулгарно да ти вменяват, че си свободен, а всъщност да си един прост роб, което е във веруюто и на комунизма и демократизма.











Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pomiqrat - Историческите статистики на св...
31.05.2010 21:54
Историческите статистики на световната икономика показват, че България изостава през 1939 г. по основния икономически показател – брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението – 5-6 пъти от развитите европейски страни. Дори съседна Гърция изпреварва тогава значително България – 1,7 пъти. По време на войната, към 1945 г., БВП у нас намаля 1,6 пъти в сравнение с 1939 г.
След 1944 г. страната ни тръгна по пътя на социализма. Само 16 години по-късно, през 1960 г., България вече беше неузнаваема. Това беше едно истинско икономическо чудо. Безнадежното изоставане от развитите страни беше в голяма степен преодоляно. БВП на глава от населението се увеличи 2,3 пъти в сравнение с 1939 г. и България през 1960 успя да надмине Гърция, от която през 1939 изоставаше значително, а разликата с развитите страни се съкрати близо 2 пъти. Що се отнася до жизненото равнище, най-показателно е бързото увеличаване продължителността на живота.
Само за 16 години от 1944-1960 г. тя се повиши с 16 години. Т.е. всяка година социализъм удължаваше с още една година живота на хората в прекия смисъл на думата.

Какви са резултатите 16 години след 10 ноември 1989г., когато започна откритата реставрация на капитализма в България? Какви икономически успехи постигнахме ние през този период с помощта на капитализма? Ако се вярва на официалната статистика, брутният вътрешен продукт през 2005г. достигна в текущи цени нивото от 1989 г. или около 40 милиарда лева. В същото време индексът на цените на всички стоки и услуги е нараснал 2,3 пъти през 2005г. спрямо 1989 г. С други думи по реална стойност БВП през 2005г. е 2,3 по-нисък от този през 1989г., а като се отчете намаляването на населението през този период, БВП на човек е около 2 пъти по-нисък.
През 1989 г. икономическото изоставане от развитите европейски страни беше сведено само до около 50 %, а съседна, „процъфтяваща” в ЕС Гърция, нашата Народна република превъзхождаше с около 20 %. Шестнадесет години по-късно, през 2005 г., България вече и
цитирай
2. rpatel - Всичко си зависи от коя страна на ...
01.06.2010 11:30
Всичко си зависи от коя страна на барикадата си. Ако си бил (или по-скоро роднините ти са били) от страната на хората, които благодарение на "народната власт" за първи път са напуснали родната землянка и са видели какво значи град и не само са видели, но дори и апартамнт са получили, тогава за теб и семейството ти това е най-хубавото време. Но ако си бил от другата страна, от страната на тези, чийто роднини са загинали в Белене и са били принудени да "подарят" имотите си на държавата и "доброволно" да се върнат в землянките, ясно е че няма как да си спомняш с умиление за "доброто старо време когато всичко беше евтино". По пронцип, на политически теми избягвам да говоря, просто няма смисъл да влизам в излишни спорове, но за мен и моето семейство 9 септември е черна дата! По съвсем обясними причини. Защото дори сега, когато уж комунизмът си отиде (дрън-дрън, вижте само какви хора ни управляваха до скоро и тогава говорете, че си е отишъл) моето семейство е далеч от това, което е било. Да, върнаха нивите на дядо, но не става дума само за материалната стнара на нещата. А за уважението и респекта, за правото да си част от елита. Но като гледам какви хора се наричат сега елит, радвам се, че нямам нищо общо с тях! А и като историк съм научила, че нищо не става ей така, всичко си има причина и следствие, което пък води до последващо събитие.
цитирай
3. анонимен - разцветали яблоки и груши
01.06.2010 15:41
Когато човек чете подобни писания веднага му става ясно с кого си има работа.Не са коректни подобни писания и сравнения, най- малкото защото света върви напред независимо от червените кхмери. Между впрочем автора сам си отговаря защо сме на това дередже, ами защото ни управляват децата или същите отпреди.
А иначе за качеството на стоките - сравнението между телевизор Сони и Рубин, Електрон или София е меко казано смехория. Доказано е, че хората помнят повече и главно добрите неща иначе най - вероятно ще полудеят. Та ако си спомним всичките тъпанарщини от времето на тъй - наречения социализъм почти всички ще изперкаме, като въпросния автор между впрочем. Освен това ми се струва, че непрекъснато, мине не мине и някой глупендер комсоциалист излезе и напише някоя статия колкото да продължава да дразни хората. Просто да подлодеш.
цитирай
4. анонимен - статистики - стакмистики
01.06.2010 20:09
не живейте в миналото а в настоящето!

цитирай
5. pomiqrat - Когато човек чете подобни писания ...
02.06.2010 09:47
анонимен написа:
Когато човек чете подобни писания веднага му става ясно с кого си има работа.Не са коректни подобни писания и сравнения, най- малкото защото света върви напред независимо от червените кхмери. Между впрочем автора сам си отговаря защо сме на това дередже, ами защото ни управляват децата или същите отпреди.
А иначе за качеството на стоките - сравнението между телевизор Сони и Рубин, Електрон или София е меко казано смехория. Доказано е, че хората помнят повече и главно добрите неща иначе най - вероятно ще полудеят. Та ако си спомним всичките тъпанарщини от времето на тъй - наречения социализъм почти всички ще изперкаме, като въпросния автор между впрочем. Освен това ми се струва, че непрекъснато, мине не мине и някой глупендер комсоциалист излезе и напише някоя статия колкото да продължава да дразни хората. Просто да подлодеш.

Качеството на хранатра правиш ли разлика от сега и преди, защото си спомням какво ядях до преди 15 години и сега
цитирай
6. pomiqrat - Продължение на първия коментар, че не се е събрал
02.06.2010 09:55
Шестнадесет години по-късно, през 2005 г., България вече изостава от развитите европейски страни 3-3,5 пъти, а от съседна Гърция – над 2 пъти. Ето го икономическият резултат от смяната на социализма с капитализъм. За шестнадесет години след победата на социализма БВП на човек от населението се увеличи над 2 пъти, а за 16 години след реставрацията на капитализма се намали около 2 пъти. Това не пречи обаче на разни институти за „либерални” и „пазарни” икономики, най-сериозно да ни убеждават, че капитализмът „произвеждал” доход, а социализмът само „преразпределял” доход. Фактите убедително свидетелстват, че социализмът не само преразпределя несравнимо по-справедливо произведения БВП, но и произвежда БВП многократно по-ефективно от капитализма. Благодарение на предимствата на социализма страната ни съкрати значително своето изоставане от развитите страни, а след реставрацията на капитализма изоставането отново бързо се увеличава и се стреми към добре известните от 1939 г. 5-6 пъти или 50-100 години.
Българският опит показва безспорното превъзходство дори на нашия, все още несъвършен социализъм, с всичките му недостатъци, над съвременния капитализъм, за развитието на икономиката, науката, техническия прогрес, културата, образованието и подобряване жизненото равнище на хората.
цитирай
7. анонимен - дебили
02.06.2010 11:11
дебили
цитирай
8. анонимен - Borisof li te nakara da naoishesh toz paskvil?
02.06.2010 21:58
golemiat plius na soca be 4e4 Bob Borisov beshe samo edin pazvantin.
segashniat minus e 4e pazvantinyt e premier
цитирай
9. анонимен - 1989 бях на 18 г. След това та и до сега ...
03.06.2010 06:47
1989 бях на 18 г. След това та и до сега се чуствам млад и живея прилично, което значи, не нямам оплаквания, поне за мен.
Глупостите със свободното слово са за боклука. Сега е говорилня и даже никой не слуша другия. Не е било проблем преди 89-та да се влиза в църква. И въобще и преди и сега е кой както си го направи.
цитирай
10. анонимен - Кога сме живели по-добре? Преди 1989 или след 1989 година?
03.06.2010 09:30
pomiqrat написа:
Историческите статистики на световната икономика показват, че България изостава през 1939 г. по основния икономически показател – брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението – 5-6 пъти от развитите европейски страни. Дори съседна Гърция изпреварва тогава значително България – 1,7 пъти. По време на войната, към 1945 г., БВП у нас намаля 1,6 пъти в сравнение с 1939 г.
След 1944 г. страната ни тръгна по пътя на социализма. Само 16 години по-късно, през 1960 г., България вече беше неузнаваема. Това беше едно истинско икономическо чудо. Безнадежното изоставане от развитите страни беше в голяма степен преодоляно. БВП на глава от населението се увеличи 2,3 пъти в сравнение с 1939 г. и България през 1960 успя да надмине Гърция, от която през 1939 изоставаше значително, а разликата с развитите страни се съкрати близо 2 пъти. Що се отнася до жизненото равнище, най-показателно е бързото увеличаване продължителността на живота.
Само за 16 години от 1944-1960 г. тя се повиши с 16 години. Т.е. всяка година социализъм удължаваше с още една година живота на хората в прекия смисъл на думата.

Какви са резултатите 16 години след 10 ноември 1989г., когато започна откритата реставрация на капитализма в България? Какви икономически успехи постигнахме ние през този период с помощта на капитализма? Ако се вярва на официалната статистика, брутният вътрешен продукт през 2005г. достигна в текущи цени нивото от 1989 г. или около 40 милиарда лева. В същото време индексът на цените на всички стоки и услуги е нараснал 2,3 пъти през 2005г. спрямо 1989 г. С други думи по реална стойност БВП през 2005г. е 2,3 по-нисък от този през 1989г., а като се отчете намаляването на населението през този период, БВП на човек е около 2 пъти по-нисък.
През 1989 г. икономическото изоставане от развитите европейски страни беше сведено само до около 50 %, а съседна, „процъфтяваща” в ЕС Гърция, нашата Народна република превъзхождаше с около 20 %. Шестнадесет години по-късно, през 2005 г., България вече и

цитирай
11. анонимен - Г. Деведжиев
03.06.2010 19:25
Прекрасно е, че все още има мислещи и, най-вече смели хора, които да назовават нещата с истинските им имена. Това се отнася за тази статия и автоа й.
Всеки има право на мнение, всеки има право да го изразява и да го отстоява, също така.
За тези, за които написаните в статията истини са проблем, само ще кажа, че колкото и да се давят в злобата и омразата си, няма да постигнат нищо! Една от най-прекресните характеристике на ИСТИНАТА е, че колкото и да бъде изопачавана, забранявана, потъпквана, оплювана, осмивана, представяна за лъжа и т.н.т, тя все пак оцелява и продължава да я има!
Поздрави и много мир и късмет на всички!

P.S: И, ако обичате, когато не сте съгласни с нещо, пишете си имената. Така като го правят авторите на статията и всички останали. В противен случай, всички само затвърждават мнението си, че сте най-низки страхливци!

цитирай
12. анонимен - нищо ново
03.06.2010 20:37
Нищо ново не казва авторът
цитирай
13. анонимен - Кога сме живели по-добре? Преди 1989 или след 1989 година?
04.06.2010 00:23
Кога сме живели по-добре? Преди 1989 или след 1989 година?
Отговорът е ясен-когато сме били на по 20-30-40 години.Оттук и криворазбраната носталгия по комунистическото здравеопазване(образование,спорт,и т.нат.)Ми много ясно,че когато си на 20-25-30 години чисто статистически вероятността да опреш до сложна и скъпа медицинка услуга(най-общо казано) е много по-малък,отколкото на 70-75 г.
цитирай
14. анонимен - Зависи кой ще питаш лично аз сега си ...
04.06.2010 07:27
Зависи кой ще питаш лично аз сега си живея много по добре!!!!!!!!!!
цитирай
15. анонимен - До автора
04.06.2010 07:35
А бре ти си на 24 години какво ми коминитраш комунизма я си лапай биберона и не ръси много мозък!!!!
цитирай
16. анонимен - преди или след
04.06.2010 09:00
На този тъп робски народ трябва да му се върнат Москвичите и партийните секретари за да си влачи хомота.Ние не заслужаваме свобода.Комунизма е тук и никога няма да си тръгне.Това е зараза по-лоша от СПИН защото е мозъчно заболяване
цитирай
17. анонимен - преди или след
04.06.2010 09:01
На този тъп робски народ трябва да му се върнат Москвичите и партийните секретари за да си влачи хомота.Ние не заслужаваме свобода.Комунизма е тук и никога няма да си тръгне.Това е зараза по-лоша от СПИН защото е мозъчно заболяване
цитирай
18. анонимен - Определено
04.06.2010 09:16
определено преди 89 живота беше по добар..
цитирай
19. анонимен - определено преди 89 живота беше по ...
04.06.2010 10:44
анонимен написа:
определено преди 89 живота беше по добар..


Вярно беше "по-добар", за говеда като тебе.
цитирай
20. анонимен - До Лос Анджелис и назад
04.06.2010 11:38
Статията е провокативна. За нищо на света не бих желал времето на Тодор Живков да се завърне под каквато и да било форма. Ако човек е здрав, сегашният режим му дава несравнимо по-големи възможности за реализация - независимо дали в страната или извън нея. С професионализм, ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ, находчивост, организаторски умения, владеене на езици - винаги ще се реализираш. И спрете да говорите небивалици за Америка, това е огромна страна с чудовищен потенциал. Живял съм и съм работил там 10 години и никоя американска служба не ме е спряла да не изнасям спечелените си с честен труд долари, да ги инвестирам в родината си и да живея добре в нея. Работил съм за Америка, тя ми е заплатила адекватно - и сме квит. Велика страна, в която има всичко, за каквото може да си помислиш. Спрете с вашите провинциални, тесногръди, дребноевропейски изказвания. Европа в сравнение с Америка е просто плюнка.
цитирай
21. анонимен - чичо доктор
05.06.2010 10:46
"Комунист" е диагноза .Психарите изтърваха властта,но оставиха заразата."Хора бдете"
цитирай
22. анонимен - ЗА икономиката
05.06.2010 12:57
В случая с икономическите показатели си прав-даже много прав,но самият преход ни беше без контролен-граби и затривай-все едно сме варвари-виж Словения какво направиха-при тях нямаше приватизация на всяка цена-и сега са доста по добре.Ако бе подходено по внимателно-предприятията в земеделиието,животновъдството и леката промишленост да бяха оставени като самоиздържащи се предприятия-с дялово участие на общината и работниците нещата на местно ниво щяха да бъдат къде по добри-това даже важи и при по тежките предприятия-на корпоративен принцип.
цитирай
23. анонимен - Глупости
06.06.2010 11:56
Статията е потресаващо глупава, изсипани факти без обосновка.
цитирай
24. анонимен - бахур
06.06.2010 20:25
всичките лапайте бахура
цитирай
25. анонимен - Кои, ние ли?
07.06.2010 15:54
Статията поставя интересен въпрос, на който всеки си отговаря индивидулно. Трудно е да се даде еднозначен отговор от името на няколко милиона българи. Или ако се даде, то отговорът ще е нещо от вида на "49", например :-). И това е така защото не можеш, дори да разполагаш с милиони факти от "тогава" и "сега", дори да успееш да събереш и сравниш всички мнения на фората, отговорът пак ще е или грешен, или "49". Защото сега например ми е лятно, топличко, морско, седя си и се кефя, че мога да пия вносна бира без да ходя в корекома :-) Много е хубаво сега! Обаче зимата като дойде сметката за топлото и псувам: "Ей, хубаво си беше тогава, парното беше без пари, цяла зима по потници се разхожахмеиз къщи!". "Живея добре" е чувство, индивидуално състояние, което не подлежи на такъв вид оценка. Просто.
цитирай
26. monarchism - Историческите статистики на св...
17.06.2010 12:49
pomiqrat написа:
Историческите статистики на световната икономика показват, че България изостава през 1939 г. по основния икономически показател – брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението – 5-6 пъти от развитите европейски страни. Дори съседна Гърция изпреварва тогава значително България – 1,7 пъти.

Това е далеч от истината. Гърция ни е дишала прахта през 1939 г. и то в пъти. Царство България е било на пето място в Европа и десето в света по доход от глава на населението. Това са взеизвестни неща, които дават отговор на заглавието на темата. Най-добре се е живяло преди 1944 г.
цитирай
27. pomiqrat - това е статистика и пред нея всички ...
25.06.2010 10:32
това е статистика и пред нея всички мълчат. дишала ни е прахта преди Балканската и Междусъюзническа и Първата световна война
цитирай
28. анонимен - Жизнен стандарт
26.06.2011 13:14
Един форумец казва: Царство България е било на пето място в Европа и десето в света по доход от глава на населението. Ако е било наистина така - много добре. След това има отстъпление- 1988 България е на 18 място в света по жизнен стандарт. Сега обаче за съжаление сме на 82 място. Какво ли ще е след 20 години.
цитирай
29. анонимен - Новый форум для женщин
23.10.2012 22:49
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=5785">здесь</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. www.justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pomiqrat
Категория: Спорт
Прочетен: 493721
Постинги: 140
Коментари: 557
Гласове: 1373
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031