Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 13:35 - Внезапни спомени след Боянската църква
Автор: kolchakova Категория: Туризъм   
Прочетен: 3032 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 15.03.2011 15:49


Миналата година по това време ходих в Панагюрище и в Сандански. Все се канех да споделя нещо по въпроса, но понеже не е кой знае какво - отлагах, докато забравих. Обаче сега се сетих, благодарение на въпросния екскурзовод от Боянската църква (по-предишния ми пост). Впрочем има хора, които са доволни от него, защото на добър английски разказва на чужденците разни неща, предполагам не свързани с вино.

Сетих се и за нещо още по-далечно, отпреди пет години. Тогава водихме деца в Ловеч, срещна ни на пътя към музея мъж, който се оказа уредника там, подбра ни и два часа не ни пусна. Малката подробност е, че ставаше дума за обедната му почивка. Това беше един от малкото екскурзоводи, които разказваха интересни неща - щом успя да задържи дори петокласници да не порутят експозицията. Ползвам случая да кача две-три снимки от там.

image


image

image

image


Но това беше 2006 година. Оттогава много вода изтече, всеки може да се пропие или да обеднее дотолкова, че да загуби приличие.

По-пресният ми спомен е от Панагюрище. Там отидохме миналата година, в почивен ден. И точно заничахме жално през оградата на Лековата къща, отгоре се спусна групичка туристи, предвождани от служител на музея. Не бил на работа човекът, ама като видял, че някой се интересува, зарязал почивката и тръгнал да ни отключва и да ни разказва.
Лековата къща на припек:

image

В къщата на Райна Княгиня предупреждават само на излизане. Влизането си е на свой страх и риск.

image

Малко от Дудековата къща:
image

image

image

Тутевата нямаше кой да ни я отвори (ама съм нахална!)
image

Храм "Св. въведение Богородично"

image

image


image

Това си беше пак в началото на март.
image

И затова ще кача още една снимка-реплика към Сливница (предишния ми пост).

image

Та това бяха спомените ми за други екскурзоводи, чиито имена не разбрах. Не си ги казаха. А този от Бояна неколкократно подчерта, че се казва "Делчо Белев с "Б" като България".

И като подхванах темата с Панагюрище, да кажа, че на следващия ден, след възрожденския град, отидохме в Сандански. Неслучайно са в противоположни посоки, гледано откъм София. Дребна търговия,
image

опити да се прави туризъм с малко усилия... Позната работа. Не се увлякох по статистика, но ми се струва, че надписите на гръцки леко притискат тези на български. Мърлявичко, та много трудно можах да направя снимка без боклуци.

image

Тука отново една реплика към Сливница, по повод на разсъжденията ми, трябва ли паметниците (скулптурите) да могат да се гледат от всички страни:

image

За да няма недоразумения:
image

Най-смешното не съм го снимала, оказа се. По "стъргалото" в неделя на обяд наизлезли млади семейства с деца. Радващо, слънчево... Абе много приятно. И като погледнах - всичките в анцузи. Просто ако не си в анцуг с три ленти отстрани - въобще не се показвай. Много ясно си го спомням, защото се ошашавих. Най ще си фешън, ако трите линии са ти от кръста до коляното, а надолу анцуНгът се стеснява като чорапогащник и е без линии. Обаче сега като си гледам снимките, които са доста малко, нито едно потвърждение на думите си не мога да намеря. Само една случайно щракната:
image

и тя на две трети ме подкрепя. Ама това беше модата от миналата година, тази може да е друго.

Както и да е.
Идва пролет и това е най-важното.
А в Сандански, ако съдим по миналата година, вече трябва да е дошла.

image




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. indiajane - --
15.03.2011 14:33
Страхотно е, когато видиш музеен работник, който си обича работата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1814844
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031