Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2011 16:16 - Подбалканстване 2 - Монументи и майки
Автор: kolchakova Категория: Туризъм   
Прочетен: 5593 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 14.04.2011 09:49


Понякога си мисля, че съм извънземно, кацнало тука да се диви на местните артефакти без да ги разбира. Изобщо не мога да усетя смисъла на създаването на паметници и особено на монументи. Освен, примерно, някакво авторово надиграване с природата на материала: "Я да видим сега, мога ли аз да го докарам тоя камък да си прилича с пртотипа".
Или като нагледно пособие: "Ето така, деца, е изклеждал Каблешков" (независимо от успеха на горното надиграване):
image
Човек остава с впечатлението, че основното занимание на Каблешков е било да стои в тази поза.
Мисля, че това е производство на идоли, пред които трябва да се кланяме от приличие, защото в сърцата ни няма нищо. По-добре щеше да е да беше обратното.

Въртейки се по завоите към Копривщица мярнахме това творение, което бих кръстила "Отрязана глава върху минерален извор".
Първо общият му изглед.

image

Сега левия профил на главата:
image

А сега - десният:
image
А сега - ето какво е това:
image

Няколко плочи в подкрепа на целта:
image

Това с пластмасовите цветя по венците не го разбирам много (освен това си мисля, че който слага цветя, трябва после да се погрижи и за махането на шумата, а не само да отчита почит):
image

Това по` го разбирам (мило, родно):
image

Ама ей тоя гигантски надпис на централно място буди много голямо недоумение.
image
Изпях си наум цялата песен... Нц! Не ми пасва. С нищо не ми пасва. И с боклуците в това число.

Това е монументът в Копривщица. За него мога да кажа, че не ме дразни, дори като че ли има известно внушение (може би поради липсата на напъни за физическа прилика). Бързам да подчертая, че това са си мои усещания, не ангажирам никого с тях и не смятам да ги подкрепям с научни изкуствоведски аргументи.

image

Обаче имам приятелка, която отказа да се качи до паметника, защото се страхувала, от него. Тя не е дете, но се разплака заради нашите настоявания.
image

И така си мисля, че това с паметниците е малко като с въстанията - турга ти го някой, много доволен от себе си, а ти живей после с него както можеш. Не е толерантно някак си.

Това пък е монументът на Ботев в Карлово. При внимателно вглеждане се виждат мънички бели и червени точици вдясно по тревната площ. Това са хора.

image

Вероятво целта не е била да се покаже, че Ботев е бил кривокрак, а да се втълпи на този тъп-тъп народ, който от дума не разбира, че е имал голям герой. Също така да бъде този народ обезсърчен в поривите си, защото при такава гигантскост - какъв смисъл има да се стремиш, като си знаеш собствените габарити.
image

Това са някакви каменни комикси за глупаци.
image

Когато за три дена се премине през четири града, остава усещането за шаблон, по който са направени: къща на герой (писател), паметник (монумент) на героя (писателя) и паметник на майка му. В по-разчупения случай - барелеф.

Съба Вазова (снимката е от интернет):
image

Гина Кунчева:
image

Иванка Ботева:
image

Единственото произведение, което не бих нарекла паметник, а скулптура (на Иван Лазаров) - в памет на майката на Димчо Дебелянов, е разтърсващо по своята изразителност.
image

Обаче... има един нюанс. Това горе е в двора на родната къща на Дебелянов. Отиваш на гроба на поета - майката е вече там.
image

Пътуваш по булевард  "Левски" в София - тя е пред вратата на дома на Иван Лазаров. (снимката е от интернет, в. "Монитор")

image

Това копие не знам къде е, но е възможно да е в художествената галерия в Плевен. (снимката е от интернет)

image

А било имало едно и в двора на Външно министерство, и в Националната художествена галерия... Тази размножителна мания май превръща шедьовъра в ширпотреба, подобно на брюкселското пикаещо човече. И не се иска много въображение, за да добие човек усещането, че тази телепортираща се жена го дебне.

Всички тези бележки обаче никак не ми разваляха прекрасното настроение по време на цялото пътуване.
И понеже сме на тема правене от нежива материя подобия на жива материя, ето и част от паноптикума във Вазовата къща:
image

image




Тагове:   паметници,   монументи,


Гласувай:
1



1. rummi - дано го прочете
08.04.2011 12:42
някой изкуствовЪд - да спре размножението овреме...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1816163
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031