Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2011 15:38 - Баба Държава, гражданите-пубери и Паяк-Торбалан
Автор: kolchakova Категория: Други   
Прочетен: 2639 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 04.01.2011 09:44


Чудя се какво още мога да кажа по темата освен заглавието, което, струва ми се, съдържа всичко. Но все пак - да го експлицирам.

Тези дни ми се случи нещо неочаквано. Видях край нас паяк да носи един голям сив джип. И за пръв път вместо спонтанното злорадство изпитах бяс и погнуса. Не знам на какво се дължи тази рязка промяна в отношението ми, това прозрение. Обаче внезапно осъзнах цялата наглост, унизителност и мерзост на тази рекетьорска измислица. Апропо, в кои държави още я има?

Навремето имах учителка по "Морал и право". Виждаше ми се стогодишна. Тя никак не можеше да се справи с копелдаците от последните чинове и периодично ги заплашваше: "Дръжте се добре, иначе ще ви обидя!". И в крайна сметка изпълняваше заплахата си: "Принуждавате ме да ви обидя! Вие сте невъзпитани!" Излишно е да казвам каква реакция следваше. Учителката все пак ще да е била доста с акъла си, щом не прибягваше до изпитаното средство на бабите: "Слушай, иначе ще те вземе Торбалан!".

За разлика от безсилната, слабоволна държава, която не може да измисли нищо по-читаво, освен да плаши с паяци. Веднага бързам да уточня: следващото ми заявление е продиктувано само от личния ми опит и само от две според мен представителни места: ъгълът на "Стамболийски" и "Опълченска" и каналът след Орлов мост. И така, твърдя: полза от паяците НЯМА! Освен за самите паяци! Пред МОЛа мОлките и мОлците паркират не само на самия светофар, не само върху пешеходната пътека, не само на самите спирки, но дори и в ДВЕ редици по Стамболийски. Процентът на отнесените от паяка коли е толкова нищожен, че с право може да се каже: "Не паркирайте противозаконно, защото ще ви обидя!" Голям смях пада сред престъпниците. (Мисля, че са престъпници, защото престъпват закона. Или?).

Няма по-голям враг на неправилно паркиращите от мен. Не им взривявам колите само по технически причини. Обаче в случая темата е друга.

Щом като резултат няма, какво прави Торбалан? Наглият, алчно въртящ очички Мутроторбалан? Иде ми да го плясна през пипалата: Алоууу, Паяка! Ти защо пипаш чужди неща, бе? Това е узаконен произвол! Чужди неща не се пипат! Къде с ги повлякъл?



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bizcocho - Живея извън страната. "Па...
04.01.2011 02:56
Живея извън страната. "Паяци" има, но по-рядко се използват за вдигане на неправилно паркирали. Защо? Плаща се и ти тлъстичко. Мисля, че бе от порядъка на 150 евро. И звучи, и си е доста. И няма ваши и наши. И тез пари не значи, че си си платил удоволствието. Глобата/акта/ нямат общо с тях. Тя е отделно.
цитирай
2. анонимен - и тъй рече изкопаемото
07.01.2011 14:48
Тъпото е, че баба Държава не толкова плаши с паяци, изобщо не поддържа реда и спазването на правилника с паяци, а всъщност само и единствено гушка кинти с паяци. Паяците са средство за производство на добавена стойност за държавата, без да вложи нито стотинка (е, освен за закупуването им еднократно). Те обикалят спорадично и хаотично, и хищно издърпват оттук-оттам по някоя неправилно паркирала кола - не защото пречи да се минава, а за да вземат глобата и така да си избият разходите и осигурят приходите за деня. Ако трябваше да се вдигат всички неправилно паркирали коли (а всъщност трябва да се вдигат САМО тези, които пречат на движението, а останалите да се оскобяват и оглобяват, ама на 100 %), то трябваше всяка втора кола в София да е паяк. Да стои по един паяк на всяко кръстовище, алчно вдигнал пипалца, и да дебне. Като в амазонската джунгла. Щеше да бъде интересно. Пък кой знае дали няма да стане, то бедна ни е фантазията.

Споделям твоя бяс и затова, защото правилата ги спазват само баламите, нарушават ги всички останали, а санкциите са произволно и напресекулъчно налагани. Защото родина, сине, родина, както казал на сина си червеят, изпълзявайки от лайното.

Да, ама децата на баламите не искат да се учат на баламлък от тях (да не са луди!), и глей какво става. Като измрем баламите, ще останат само тарикатите. Дано да мога да надникна тогава от някое облаче и да се изкефя на гледката. :-)
цитирай
3. kolchakova - Ура!
07.01.2011 15:41
Сигурна бях, че ще се намери някое изкопаемо за допише този постинг. Че на мен просто не ми стигат знаците и символите. Освен това ме мързи да проверявам тези Паяци на баба ни Държава ли са или са някоя частна фирма? Щото още по ще ми хареса да са частна братска фирма.
цитирай
4. анонимен - и отново рече изкопаемото
07.01.2011 19:01
Всъщност, като се замислих, не е баба Държава, най ми е баба Община, на която моите, твоите и на третите лица данъци (немалки, струва ми се) не й стигат.

Затова тя не ремонтира тротоари, не пълни дупки, не строи детски градини (след като реституира или продаде голяма част от тях преди петнайсетина години), не осветява и охранява подлези и не прави още много-много неща, които ако тръгна да изброявам, ще ми свършат знаците. Разбирам я и й влизам в положението.

Вбесяващото в цялата ситуация е, че докато тя дере пари, откъдето може, в същото време твърди, че прилага закони, т.е. действа справедливо и законосъобразно. (Ето, сега готви някакви поредни тесли със сини, зелени и пембени зони, отново на принципа „дай да им вземем парите и да си ходим“).

Във връзка с това имам рацпредложение (и много се надявам някой общински деятел да го прочете и да го предаде на г-жа Фандъкова, която оперативно да го внедри, още от първи идния месец може да се приложи). Предлагам на всеки ъгъл в китната ни столица да застане по един общински служител с по едно сметало в ръка. Да отмята по едно топче за всяка преминала край него кола. На всяка десета преминаваща кола да поставя скоба и да я маха срещу заплащане на съответната глоба, а за всяка стотна кола да вика паяк, който да я вдига и отнася на служебен паркинг, откъдето... и т.н., пак срещу съответното заплащане.

Така поне ще е ясно, че единствената им цел е да събират пари, и че действат на случаен принцип. Според мен удовлетвореността на населението рязко ще се повиши, защото поне няма да го лъжат в очите.

Предложената от мен система може още да се усъвършенства, например, като се обхване и пешеходната част от населението. Всеки десети се глобява за неправилно ходене по улицата(и/или неправилно спиране на тротоара), а всеки стотен се вдига с паяк (всъщност след безброй унижени молби и кандърми от негова страна си плаща разходите за паяка и паркинга на място и облекчен си тръгва).

(има и още...)
цитирай
5. анонимен - и пак рече изкопаемото, но вече спира, че кокалите го болят
07.01.2011 19:12
Колкото повече я обмислям предложената система за откровено събиране на пари на произволен принцип, толкова повече и най-разнообразни приложения й виждам в най-различни области от живота в китната ни столица и в други населени места.

Добре ще е например да се въведе предложената от гениалния Прачет система за лицензиране на крадците, убийците, измамниците и т.н. Така и така няма справяне с тях, поне пари да се събират. Пък и друго си е да те преджоби непълнолетна мургава мома с лиценз за цялата 2011, нали? Знаеш, че баба Община също печели от това, че ти губиш, и някак будната ти гражданска съвест е задоволена.

Много по-гладко ще върви работата и на телефонните измамници, ако, обаждайки се на поредния нещастен пенсионер със замъглено от годините съзнание и преди да му съобщят как внучка му е прегазила дете и трябват 15 бона, за да я пусне следователят от затвора, да се представят кратко и ясно с номера на лиценза си. Тъкмо пенсионерите няма да им правят въртели, а то сега какво - всеки двайсети се усеща и номерът не става. Кофти работа!

След закупуване на лиценз за измами с вземане на кредит от името на неподозиращи граждани би трябвало лицензодържателите да могат като улеснение (също може срещу допълнително заплащане, така де!) да получават от ЕСГРАОН направо списъци с имена, ЕГН-та и адреси, а не да ходят да вадят сметките на хората от пощенските им кутии, че да ги разпечатват, че да ги преписват... дълга и широка. А така - ори, мели, яж!

Впрочем, забравих, че е добре и даже си е редно всеки гражданин на София да си закупува ежегодно винетка за движение из столицата. За гостите на града ще има дневни и седмични варианти. Винетката би могла да се залепва художествено на челото. Или да се вшива като чип под кожата, но това са си допълнителни разходи и няма смисъл. Може и като букаи на краката. Тъкмо ще си гледат в краката, а не да мрънкат после, че тротоарите били разбити. Така де!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1816157
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031