Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2013 11:48 - За маймуните, мишките и хората в bg-mamma
Автор: kolchakova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7009 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 25.05.2013 14:19


Понеже блогът си е мой, без страх ще кажа, че "Възшествието на маймуните" може да се намери на Пролетния базар на книгата, на щанда на AMG. Базарът се открива на 28.05., вторник и продължава до неделя.
А сега защо така започвам да се страхувам.
Разбира се, че след като съм издала книга, ще ми се иска повече хора да знаят за съществуването й. Срамно ли е това? Лошо ли е? Който е убеден, че да, може да не продължава нататък. Нямаме обща основа за разговор.
Аз обаче мисля, че не е и последвах съветите да се появя в bg-mamma. И понеже това си е моят блог, ще си пиша в него каквото си искам. А искам да напиша, че винаги съм презирала bg-mamma заради елементарността на участниците вътре. Но нали казват, че нито един пазар не е за подценяване. А и винаги има вероятност много да съм се объркала, много да греша, въобще да съм един кофти човек с егалитарно мислене.
Регистрирах се. Влязох във "В момента чета" и написах, че препоръчвам тази книга (е добре, нескромно е, но, както се знае, аз не смятам, че скромността карси човека), сложих линк към страницата във фейсбук...

Това се случи под поста "В момента съм на " Жак и неговият господар" на Дидро."  Която тема не беше подхваната от никого.

Две минути след мен се появи:
"Специално за да направите реклама на въпросната книга ли се регистрирахте?
Мога да ви уверя, че подобни тактики не се радват на успех тук.
Приятен ден
  image"

Стори ми се доброжелателен пост. Въпреки всичко - доброжелателен. И с тези цветенца накрая... И затова си признах честно, че да, заради това се регистрирах, защото не знам как иначе да оповестя излизането на книгата. Но съм готова да понеса всякакви наказания, в т.ч. и отстраняването от страна на модератора. И пуснах "Аз влизам във час като в топло море..." Струва ми се доста светло стихотворение. Все още мислех, че хората, макар да не са професори, а може би и именно защото не са професори, ще да са добронамерени. Като добронамереността би могла да се изрази и в игнориране. Ама не.
Последваха:

"Оф, колко досадно."

"Мисля, че имаше тема за стихоплетци нейде из форума.
Може някой път  image да я погледнеш."


Тук си позволих да отбележа, че понеже темата е "В момента чета..." та затова... такова...

Последва:

"Това е изключително досадно и нагло, така че, моля Ви се да престанете!
Предполагам, че някой наистина ще информира модератор, ако пишете пак рекламата си, това ще бъда аз. "


Кас, за "Учителката и аз така мисля" (кавичките са аватентични)

И понеже нямаше нито един ник Кас, допускам, че жените се познават и извън форума. Между тези реплики към мен течеше обсъждането на книгата "За мишките и хората", изглеждащо ето така (пускам го с повторение на горните цитати, за да се схване духът):

"Това е изключително досадно и нагло, така че, моля Ви се да престанете!
Предполагам, че някой наистина ще информира модератор, ако пишете пак рекламата си, това ще бъда аз.
Сега по темата - прочетох "За мишките и хората" и съм в екстаз! 10 минути след като прочетох последното изречение, сърцето ми бумтеше в гърлото. Препоръчвам я на всички, които не са я чели. Според мен не може да има нехаресали тази книга! 
image"

Разбирам те напълно - особено за края. Снощи съзнателно не изгледах последните няколко минути от филма от 1939 г., защото този момент не ми беше подходящ за поемане на такава сила - последният разговор между Джордж  и Лени...
Така че и аз препоръчвам всичко - първо (и няколко пъти image - на български и на английски) книгата, после филма от 1939 г., после филма от 1992 г.  image За постановката не знам... Изпитвам недоверие...


Кас, за "Учителката и аз така мисля"
Дочетох "Медея". Давам й 7/10.
Почнах "Без ами" - Мопасан...


За "Мишките и хората"- потвърждавам силния край. Цялата книга е омагьосваща, но краят е докосващ душата. Опитах се да го разкажа на дъщеря ми след последния прочит, но не успях. Затова тя прочете книгата. И я хареса много. Но тя има усет към доброто четиво и вкус, сходен с моя.

 Но съм сигурна, че има хора, които няма да оценят книгата. Не е за всеки. Няма да уточнявам какво имам предвид.  image


Аз съм гледала филма, предполагам от 1992, спомням си , че много плаках на него и ми беше направил страхотно впечатление, оставил беше в мен трайни следи, затова и до скоро не бях чела книгата.
По темата, от месец не съм чела сериозно. Започнах " Стъклени съдби" и си е още в началото.
Преди няколко дни се върнах от Италия и понеже още бях на вълна преживяното, реших, да се потопя в света на " Стъкларят от Мурано", която получих от размяната, но съм толкова уморена вечер, че прочитам по 2 - 3 странички и заспивам.


Аз. Аз останах с горчив вкус в устата след като я прочетох. Не защото не съм я разбрала, а заради едно специфично отношение към животните, което се втълпява в книгата. Затова и още не съм посегнала към най-известната на автора книга. Но ми е в списъка за четене и ще ѝ дойде редът някой ден.

По Темата - на финала на "Убиец назаем" съм. Ту ми е много увлекателна, ту ме дразни на моменти, но приятното е повече, така че ще има висока оценка накрая.

Различните участници са с различни цветове.
И така, наритаха ме в гъза и аз махнах всичко, без съобщението, че препоръчвам тази книга. Като гледам, още не е отстранено от модератора.

Признавам правото на всеки да чете и мисли каквото иска, да живее както иска. Ама не признавам правото му да ме рита в гъза. Това ме озлобява и ме кара да мисля, че съм била права да не очаквам кой знае какво от хора, които между трийстата и четиридесетата си година са открили "За мишките и хората". Разбира се, сигурно има надежда да се подлъжат и да прочетата тази така дебела "На изток от рая", освен ако нямат много мусаки и торти за правене. И разбира се отчитам вината на обучението по литература, което им е попречило да видят нещо повече в книгата от онова, което са споменали по-горе.

Но се сещам за едни думички там в тази книга, че не се иска много ум, за да си добър. И даже точно обратното: ако намериш някой наистина умен човек, той едва ли ще се окаже добър.

И сега се чудя, тия каки там дали са много умни? Защото определено не са  добри...

Всъщност, Стайнбек не е казал, че ако пък си кофти човек, непременно си умен...

Във всеки случай Изкопаемото е право - това не са моите хора.

Нда...
И най-добрите планове на мишките и хората често се объркват.  (Р. Бърнс)



Тагове:   bg-mamma,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kolchakova - Коментари на Изкопаемото
27.05.2013 09:42
Абе не знам дали си струваше да пишеш за бг-мамма пост. По много причини - само ще се нервираш повече; аз само ще се нервирам повече; ще налетят бг-мамми и всички ще се нервираме повече, и ще стане като с онова, добронамереното същество. Пък и наистина няма май смисъл. Е, ти си знаеш, де. Нека споделя все пак няколко размисъла по въпроса - ако решиш - ползвай ги като коментари към поста.
цитирай
2. kolchakova - Сигурно обяснявам лошо,
27.05.2013 10:03
но аз ни най малко не се ядосвам, гнервирам и фигурирам от маммите. Както не се ядосвах и пр. на добронамереното същество. Експериментирам, провокирам, наблюдавам, недоумявам, чудя се и се дивя. Това всичкото вероятно идва от факта, че „Енимал планет“ немогат да ми насмогнат с нови филми – налага се да си ги правя сама. Не че имам амбицията да принеса принос в науките за човека. Изключено е. Но поне мога да събера емпирични данни за тотално грешната концепция за обучение по литература в училище – за нейната безсмисленост и вредност.
цитирай
3. kolchakova - Коментар на Изкопаемото
27.05.2013 10:04
Тъпотията често, дори обикновено е комбинирана със злоба, бе. Като си тъп, ти нямаш и морал, защото откъде да го имаш, след като не си си го осмислил сам, а живееш по някакви външно наложени и съответно кухи схеми на, хм, поведение.
Бг-мамма е много особено място. това е място, специално направено и поддържано, така че там посредствените да се чувстват блестящи, тъпите - интелигентни, злите - сърдечни, аморалните - морални, овчедушните - индивидуалисти. Това е място с изключително строги, но неписани вътрешни правила. Надали мога да изброя всички, но ето кои са най-важните: да не се изказваш по начин, различен от стадото; да не критикуваш никога и никого; да лицемерничиш така, че да се впишеш в общата сган; не само да не се смущаваш от своите неграмотност, невежество и простотия, ами да се гордееш с тях. Всички ги спазват и са щастливи в голямата си, спретната кочинка, където си се валят помежду си. Несъгласните и неспазващите тези правила ги закълвават до смърт или поне до изгонване от кочинката. Затова такива няма и няма и да има. В зоната на комфорта, която е бг-мамма, няма свободомислие и личности; би било твърде трудно да има, а там не си падат по трудните неща.
Ще кажеш, откъде го знам това. Ами чета. Като един истински чукча. Чета - това мога да правя от малка, както знаеш. Следя два-три от безбройните им форуми, първо ги следях, защото засягаха интересни и за мен теми, а сега ги следя, както учен би наблюдавал поведението на група павиани. Или свине. Или кокошки. Ама такива, много интересни и с претенции.
И още нещо: това е естественото състояние на нещата в обществото. Останалите са малцинство и е естествено те да бъдат изключени от пясъчницата на мнозинството. В това няма нищо лошо и страшно, винаги е било така, просто ние не сме знаели, тъй като сме имали щастието или нещастието да общуваме повече със себеподобни и себеприятни.
цитирай
4. kolchakova - Ето, видя ли,
27.05.2013 10:07
че и ти изучаваш. Макар и на последващ етап. Само не съм съгласна с правилото „да не критикуваш никога и никого“. Трябва да се добави „от обитателите на пясъчника“. Освен това ми се струваш малко крайна и по-гневна, отколкото се полага на един учен.
Естествено, че всеки ще иска да контактува със себеподобни и себеприятни. За какво му е да се вре по трънаците?
цитирай
5. kolchakova - Следващ мейл на Изкопаемото
27.05.2013 10:09
Признавам, че първия си мейл-коментар го писах, без изобщо да съм запозната със случилото се, а по обща представа за форума бг-мамма, каквато исках да ти дам и на теб. Същевременно - и това е важно! - сега, след прочитане на случката, твърдя, че всичко, което съм казала в него, продължава да си важи с пълна сила. Имам обаче и какво да кажа по-конкретно. Ето го - във вид на втори мейл-коментар, по точки.

1. Изобщо не са ти наритали задника. Драматизираш нещата. Щом няма намеса на модератор, просто няма за какво да си говорим. Е, позахапали са те малко, което е напълно разбираемо в случая (виж точките по-нататък). Нищо сериозно и нищо драматично; разбирам, че може да бъде обидно, но наистина не си струва (виж последната точка по-долу).
2. В предния си мейл съм пропуснала да отбележа още някои черти на бг-мамма, които могат да улеснят разбирането на случилото се. Сори, те чертите му са легион, нямало е как да бъда изчерпателна. Та, виж сега:
А) За да станеш събеседник в бг-мамма, е необходимо дълго (!) предварително (!) подготвяне на почвата (!). То става не с демонстриране на това какъв як събеседник си, а с „погалвания“ на завсегдатаите в съответната тема. Непрекъснати и неистови погалвания, независимо какво по същество казват те. Трябва с телешки възторг да подкрепяш всичко казано, да ги приветстваш и хвалиш. Повече емотикони! Те много успешно заместват липсата на същност в посланието ти. Обобщавай непрекъснато великолепните им качества! Примерно така: „Ах, Марийке, ти винаги пишеш толкова проникновени анализи, благодаря ти!“ (пример от темата с книгите, в другите теми адаптирай съответно). Ако някой от завсегдатаите не е писал ден-два, запитай тревожно: „Момичета, къде изчезна Марийка? Надявам се, че всичко с нея е наред. Винаги с такова удоволствие чета нейните постове! Липсва ми! Марийке, пиши, моля те!“. Към това се добавят и валидните от предишния ми коментар препоръки винаги да се съгласяваш с мейнстрийма и да критикуваш различното от него.
цитирай
6. kolchakova - Изкопаемото - продължение
27.05.2013 10:11
Б) Стил - не бъди твърде подробна, защото хората се изморяват да четат много J). Не блясвай с интелигентност, защото никакво блясване няма да се осъществи, няма кой да го отчете. Винаги използвай обръщението „момичета“; използвай умалителни; използвай жаргона на бг-мамма (като например „бременелки“ вместо „бременни жени“, „ноктета“ вместо „нокти“, „продавалка“ вместо „продавачка“, „доки“ вместо „лекар“, и т.н., извинявай, но спирам с примерите дотук, че ми се догади.
В) След дълги такива усилия ще достигнеш до стадия, в който може би твои не-лаудативни постове в темата ще бъдат забелязвани. Щом галиш другите, и те ще те галят - това е централният принцип тук.
Г) А ти какво? Правиш си регистрация и веднага отиваш да препоръчаш книга. Естествено, когато момичетата от бг-мамма видят такъв казус, веднага отиват да ти видят профила. Като видят, че е чисто нов, правят логическата връзка „нов профил + препоръка = реклама“. Която, впрочем, освен че е връх в интелектуалните им усилия, е и наистина логична и страшилище за много форуми.
3. Въпросът с рекламата.
Форумите не обичат рекламата, която не им е платена. Те се ужасяват от мисълта, че някой може да си направи реклама в тях и да спечели от това, при това безплатно за себе си и без никаква печалбичка за тях. Затова налагат много забрани за реклама. Не мисля, че във форума, в който е темата „какво чета в момента“, има забрана за реклама на книги, поне не видях такава - защото ако имаше, досега да са ти изтрили репликите. Пъдарството обаче е разпространено във всички или поне в повечето форуми, правенето на забележки и заплашването с призрака на модератора са му признаци. Това именно те е сполетяло и теб.
цитирай
7. kolchakova - Изкопаемото - продължение
27.05.2013 10:23
4. Постването на стихотворение в тема „какво чета в момента“ си е встрани от темата също, няма как да не го призная. Пак няма нищо драматично, де.
Извод: Всъщност са те посдъвкали малко и почти добродушно J), за да си знаеш мястото, не за друго. В онзи бг-мамски свят не може така - явяваш се от нищото, препоръчваш невнятна книга, вместо да си подвиеш опашката, когато те сгълчат, постваш невнятно стихотворение, тоест, не слушаш - съответно, ятото те понакълвава лениво, просто за поддържане на формата.
5. Всичко по-горе не отменя нито една от моите квалификации от предходния ми мейл-пост. Остава валидно твърдението ми, че това не е твоята аудитория. Никога няма да бъде, и слава богу.
цитирай
8. kolchakova - Как съм само на далавера!
27.05.2013 10:27
Без никакви усилия получих едно добро изследване на феномена! За мен остава само анализа на ролята на литературата в живота на бг-маммите.
цитирай
9. kolchakova - Двоумене
27.05.2013 16:40
Абе не с чак толкова страшни нещата, колкото ги описва Изкопаемото. Аз се поразходих из тези мамми - в литературната част. Не са баш пък посредствени. Само са лоши към нарушилите добрия тон в това отбрано общество. Ще рече, че литературата не служи за облагородяване... И пак зациклям на любимата ми тема.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1814865
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031