Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2015 12:30 - Не, не съм Шарли
Автор: kolchakova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7900 Коментари: 15 Гласове:
5

Последна промяна: 09.01.2015 12:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Размахват като знаме думите на Волтер: "Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш."

Да взема да подменя няколко думи: 
"Не съм съгласен да се гавриш словесно с майка ми, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го правиш."

Защо използвах "майка", а не нещо, свързано с религията? Защото майката е нещо, което за повечето хора все още има ценност. За останалото не съм сигурна.

И в тази връзка заявявам
, че ако "Аз съм Шарли" означава, "аз имам право да говоря (и рисувам) каквото си искам, да се гавря с религиозните и всякакви други чувства на хората, да завирам в г*за на Христос кръст, а на мюсюлманите - еврейски звезди и смятам да отстоявам с живота си правото да го правя, защото свободата на словото и демокрацията и бла-бла", та ако ТОВА означава "Аз съм Шарли", то аз НЕ съм Шарли. Също така съм против думата "толерантност", но съм изцяло за спазването на законите и против всякакво разхождане с автомати, било то в Париж или из арабския свят, било то Калашници или както там се казват американските такива.

По въпроса за толерантността.
Синоним на "толерантност" (според речника): търпимост.
В смисъл, че нещо не ми съвпада с моето (възгледи, начин на живот, битови подробности, цели и пр), но търпя. 
Сега да видим какво пише в речника за "търпя"
1. Понасям твърдо, безропотно. 
2. Издържам в течение на известно време.
3. Примирявам се със съществуването на нещо. 

Не пише, че не го забелязвам, или че не ме дразни. Напротив: "понасям", че и "известно време"! 
Излиза че да съм толерантен към нещо ще рече, че го забелязвам, дразни ме, но потискам импулсите да реагирам, дори словесно. Е това не е ли обидно към "обектите" на моята толерантност, на които непрекъснато им я завирам в лицето? 
И да вземе някой психиатър да ми каже колко време психиката издържа на това, да си потискаш поривите? Колко е това "известно време" и какво да очакваме след него.

Затова не смятам, че да си толерантен е комплимент. Това означава, че те дразнят забрадките, или биенето на християнските камбани, или еврейската кипа, или че някой не яде свинско, или че някой си гледа мушкато на балкона, дразнят те, но стискаш зъби и се усмихваш. А какво ти влиза в работата всичко това? С нещо нарушава ли законите? С нещо променя ли твоя начин на живот? Какво тогава ходиш, и обясняваш на хората, че ги търпиш, въпреки че са малцинство и че това се нарича ТОЛЕРАНТНОСТ?
А върхът е да се гавриш с чувствата им в героична поза: не ми пука, ще правя каквото си искам. Така падат всякакви табута - по-скоро бързо, отколкото постепенно. Така думите (и рисунките) спират да имат значение. И се връщаме към първата сигнална система.


Тагове:   шарли,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rummi - Ани,
09.01.2015 13:49
ти пък намери на какъв език да заместваш дадена дума с "майка". Без да съм правила подробно проучване, едва ли има народ, който да ползва точно тази свята дума, за да ругае. Грубо и цинично.
цитирай
2. kolchakova - Руми,
09.01.2015 15:04
смятай, щом въпреки всичко майката се усеща като нещо по-свято от останалите неща, докъде сме я докарали със сетивността.
цитирай
3. rummi - защото, ако даваш подобен пример
09.01.2015 15:33
в този контекст, то някои от тезите и въпросите по-долу позагубват смисъл...
цитирай
4. mirko846 - Преразказан пост
09.01.2015 15:55
Такаааааа...Ето тук се чувствам в пъти по-добре - като място, пък и под собственото си име. Сега ще напиша горе-долу един премахнат наскоро пост - въпрос към Шарли.

Въпрос към Шарли
Абе, Шарли, ти къде беше когато един луд, но рус протестант-масон изпозастреля над 70 души на малкия остров в Норвегия? Кажи, бе, Шарли! Готино ли ти е да си съпричастен, а? Аз знам къде си бил - пак на същото място, на което си сега, но тогава нямаше кой да ти сложи табелка в ръцете за да си съпричастен към ПРАВИЛНИТЕ хора. Твоето място, Шарли, не се променя - то е в специално подбраната публика на ТВ шоу, която реагира според светлината на командната лампа - Аплаузи, Смях, Възмущение, Ръкопляскане. Ти си стабиуен - поливаш се с кофи ледена вода по команда, ръкопляскаш на някакъв организъм спечелил Евровизия пак по команда, слушаш супер готиния южнокорейски певец със супер, хипер, трипер, мега якото парче гангъм стайл и го лайкваш яко. И въобще - хубаво е да си интелектуалец по съкратената процедура, а, Шарли?
цитирай
5. milady - браво за позицията !
09.01.2015 19:31
Истината е по ценна ,дори от Свободата ...
Дори ..Тя е Пътя към... Свободата ...
цитирай
6. rummi - тук един колега блогър също е цитирал Волтер:
09.01.2015 20:27
http://komitata.blogspot.com/2015/01/blog-post_9.html
цитирай
7. danailvdimitrov - " Страшна е смърта на грешника" Пс.33:22
09.01.2015 20:49
За тези които хулят Бога ( говорим за извратените лесбийски карикатури на Светата Троица ) винаги е имало страшни наказания още тук на земята.

Ирод са го яли жив червей преди да умре, на Фройд му изгнила скверната уста и т.н

Всеки получава това което търси! Искаха да са на първите страници на вестниците - Е на първите са.

Само не знам защо не направят карикатури на техните собствени убийства- нали са много "отворени и разкрепостени"
цитирай
8. mirko846 - Лицемерието на морала
12.01.2015 11:28
Защо казвам, че позицията на западните страни е лицемерна? Ето защо: За пореден път в дългата си история бивши (Англия и Франция) и настоящи (САЩ) империи решават да придобият евтин ресурс за сметка на някаква "паплач" в близкия и среден изток. Започват поредната война. Организират опозиционна армия в Сирия, започва гражданска война и стотици хиляди невинни семейства побягват да търсят спасение. За броя на жертвите от войните в арабският свят няма да говоря, защото не го знам, но предполагам, че не е малък. Така или иначе - западът е във ВОЙНА с арабите, но западните общества някак се правят че не знаят и не разбират това, защото войната е далеч, в чуждите земи. Както се знае - на война, като на война. Има убити и ще има още. Ето това трябва да кажат ясно и високо на своите общества тези, които вървейки в челните редици, все пак се крият зад благозвучни думи.
Това е, има война. Летят самолети, пускат бомби, изстрелват се ракети и се убиват живи хора, а не хлебарки, за които е "демократично" да се правим, че някак не забелязваме. Примамливо е да си мислим, че причините за тези нападения като последното са религиозни, да се взираме в т.нар. свобода на словото все едно в собственият си пъп, но това е заблуда. Причините са политически и военни. Воюва се и ничия територия не е защитена. Дори и да вярваш в моралното си превъзходство над врага си, това не ти решава проблема. И сега вече идват въпросите - кой и защо създава армии и води войни в Близкият Изток?
цитирай
9. kolchakova - Руми,
12.01.2015 15:56
този текст на Комитата е зле структуриран и с не особено ясно съдържание. Според мен. И е удивително как не малко хора успяват всяка една тема да я извъртят до комунизма. Според мен тази фиксация им пречи.
цитирай
10. rummi - оооо, аз основно
13.01.2015 11:53
гледах картинките. е, мога да пусна линк и към още един пич, който пък вместо майката е дал за пример Левски. но се въздържах. да пусна ли?
цитирай
11. kolchakova - Руми,
13.01.2015 17:34
защо ме питаш? Аз да не съм някой бесен привърженик на свободата на словото, че да ти забранявам да пускаш каквото си искаш?
цитирай
12. rummi - питам, защото обикновено не коментирам с линкове.
13.01.2015 22:36
този път изневерих на себе си, защото в моменти като този има доста пишещи по въпроса, а аз едва ли мога с нещо да допринеса. ето това е линка: http://yurukov.net/blog/2015/01/12/lesno-e-da-si-sharli/ .

а за това по-горе за комунизма... е, всеки си има кауза.
цитирай
13. mirko846 - Карикатуристи или журналисти?
14.01.2015 12:05
Без да имам претенции да разбирам от журналистика и от позицията на редови читател искам да попитам: Що е то " истински журналист" и има ли го във видимата сфера все още? Моля, дайте мнение.
За мен такава е Анна Политковская - истински журналист, създаващ истински текстове по истински теми. Не случайно не употребявам минало време, защото такива хора много дълго пребивават единствено в Сегашно време.
С цялото си уважение, както и да се въртя и да суча не бих могъл да сравня с нея някакви празни, импотентни шутове с токсичните им подигравки.
И още нещо - в САЩ в дните на най-новата история се намираше най-демократичното гражданско общество на планетата, което успя да спре войната във Виетнам. Това гражданско общество със своите ценности беше модел, еталон, идеал поне за мен, защото по времето когато в соцлагера затваряха за вицове, там хората сваляха президенти. Антивоенните движения тръгнаха оттам и заляха модерният мислещ свят. Днес обаче, само четири десетилетия по-късно какво се случва? При все че отново се води мръсна война, вместо антивоенни протести виждаме управниците, хванати под ръка един за друг и многохилядна армия от зомбита зад гърба им, повтаряща в безумният си транс някакъв кух лозунг.
А сега една забавна задача: Бихте ли могли да си представите 70те и президента Никсън, или напр. Де Гол начело на протест.

цитирай
14. kolchakova - От убийството насам
14.01.2015 13:57
се чудя тези всичките хора срещу кого точно протестират? Какво точно искат да демонстрират? Изобщо, имат ли някаква цел, или просто психотерапевтично отреагират потреса си от чудовищното убийство и снемат ужаса? Кой им пречи на свободата и слободията на словото и рисунките? Терористите ли ще се впечатлят от протестите? Ще се засрамят ли? Какво точно се очаква като резултат? ОСОБЕНО искам да знам отговора на въпроса срещу кого протестират държавните глави?
цитирай
15. mirko846 - се чудя тези всичките хора срещу ...
14.01.2015 15:54
kolchakova написа:
се чудя тези всичките хора срещу кого точно протестират? Какво точно искат да демонстрират? Изобщо, имат ли някаква цел, или просто психотерапевтично отреагират потреса си от чудовищното убийство и снемат ужаса? Кой им пречи на свободата и слободията на словото и рисунките? Терористите ли ще се впечатлят от протестите? Ще се засрамят ли? Какво точно се очаква като резултат? ОСОБЕНО искам да знам отговора на въпроса срещу кого протестират държавните глави?

Протестите са измислени, за да се заглушат истинските въпроси, а те бяха, са и си остават в едни и същи: Кой и защо води тази война в Близкия изток? Защо интелектуалците във Франция не повдигнат въпроса кой, кога и с какво право е решил да вкара страната във война, така, както този въпрос преди години повдигна Анна Политковская относно безсмислената война в Чечня?
А въпросът срещу кого протестират държавните глави, както и очевидният му шизофреничен отговор е достоен за пиеса на Бекет
Протестират срещу себе си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1815545
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031