Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2015 13:52 - Атракции в Бургас
Автор: kolchakova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3755 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 16.08.2015 22:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В Морската градина, на Булеварда по бургаски, има нови скулптурни попълнения и аз не мога да се сдържа.

Пред Летния театър е Калоянчев. Излишно е да казвам, че автор е Чапкънов.
                                   image

Наложи се да се върна в първите филми с участието на Калоянчев и да се уверя, че никога, ама никога, освен може би в ранното си юношество, актьорът не е бил с такава кръшна снага. Това, както и всичко следващо, което ще кажа, може да изглежда като хейтърско заяждане, ама наистина не разбирам художествените цели на това тяло.

                                    image

И само на мен ли ми прави впечатление, че дясната ръка е като направена допълнително от пластилин, странно дебела и нескопосана в лакътя ,и че е с една трета по-дълга от лявата? Мога да го кажа и обратно: лявата е с една четвърт по-къса от дясната. Лично го измерих.

                                    image

Първият път, когато разглеждах произведението, дори не посмях да погледна към лицето. Честно. На следващия ден специално отидох да направя снимките и да вдигна очи нагоре.

                                    image

Тази също ще я пусна - заради фона вдясно:
image

Ще приема покорно гнева на всеки, който ме нарече проста и неразбираща гениалността на Чапкънов. Щом не я разбирам, нищо чудно и да съм проста. Но понеже повече от два часа седях срещу скулптурата, слушайки концерт в летния театър, видях десетки хора, които се навеждаха да прочет табелката,

image

мога с чиста съвест да кажа, че само един-двама се снимаха до Калоянчев, а един млад мъж се опита да си навре лицето в маската, но не се снима.

А в началото на моста има статуя на Петьо Пандира, бих казала даже на Бат Петьо Пандира - спасител на плажа, постоянно присъствие в бургаските кръчми, зевзек, който може да бъде видян на снимки с Христо Фотев (ясно защо), мисля и с Калоянчев... Това е рисунка: 

                                      image
 
А това е скулптурата (не е излишно да отбележа, е автор НЕ е Чапкънов):
image

За разлика от калоянчевата статуя, тази предполага да се зевзечиш с нея и е много вероятно само аз да не съм му сядала на ръката (по обясними причини).


image




Иначе всеки, притежаващ под ръка средство за запечатване на образ, се снима с Пандира, или аранжира детето си по ръцете му... Задължително. 
На мен "гларусите" и пияниците с проблематично възпитание по някаква причина не са ми симпатични, но приемам, че Пандира е част от колорита на града, вид атракция.


Отварям скоба.

Атракция, противно на моите очаквания, станаха и "водните съоръжения" на Тройката.
Удивително активен живот се концентрира около тях в късните часове на горещите дни. С въпроса " `С`са къпим ли, тати?" цели семейства влизат в парата:

image

или се плацикат под струите:
image
(Денем си мият краката след плажа).

Затварям скобата.

Връщам се на скулптурите.
В началото на "Богориди" имаше подписка за издигане на паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията. Няма да казвам кой е този човек. Сигурно така трябва - за него да знаят по-малко хора, отколкото за Пандира. И освен това - снимките с неговия паметник (когато/ако го направят) няма да кефят никого във ФБ.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martiniki - ехххххх, бях си и аз набързо в
11.08.2015 18:05
любимия Бургас, с новите му придобивки и наболи и наболели проблеми..оообичам си го аз! Обаче хич и изобщо не успях да стигна до въпросните фигури - фигуро, къде си? - тук вмятам тази реплика от филма "Петимата от МОби Дик", защото смятам, че там Парцалев е тъкмо въплътен Пандир :)
цитирай
2. kolchakova - Марти,
12.08.2015 10:10
"Бургас" и "обичам го" са едно и също нещо. Обаче Парцалев и Пандира - не. Аз съм за Парцалев.
цитирай
3. martiniki - е, не споря и аз съм пет пъти за Парцалев...Ролята само,
13.08.2015 09:33
там му прилича!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1814764
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031