Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2017 15:11 - Стига неделна шопинг терапия!
Автор: kolchakova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3112 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 10.05.2017 22:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Ако се вярва на броячите на блог.бг към момента

прочетен: 275 коментари: 8 гласове: 4

предният ми пост е "прочетен", може би по-скоро "отворен" 275 пъти. Да речем, че е прочетен 50 пъти, от които поне 4 пъти - по-внимателно (предвид на четирите гласа).
Как пък никой от четиримата не написа: "Колчакова, нали щеше в края на поста да пишеш за това кога и как трябва да работят магазините?".

Горките писатели и поети! Те не спят по цели нощи, струговат думите, подбират, връщат се към текстовете си, оглаждат ги, пуфтят и се потят над най-простото изречение, взират се във всяко прилагателно, търсят съвършенството, търсят... Напразни старания! Огромното количество от читателите просто иска да знае кой е убиецът, ще се оженят ли тея двамата накрая, от кого е детето...

А аз не писах за работното време просто защото не можах да намеря плавен преход към темата. 
Онази неделя в Са Побла и в Палма (както и други недели в други европейски градове, особено болезнено го усетих във Виена, където направо си легнахме гладни), та онази неделя в Палма магазините не работеха. Те не работят в неделя. И
 пазарите не работят в неделя. А в събота работят до към три часа. 

Затова - без преход! - заявявам веднага:


Смятам да учредя движение, борещо се за забрана на

работата на търговските обекти през почивните дни и

официалните празници.

Не съществува друга толкова важна и толкова невъзобновяема ценност на света, освен времето. Има смисъл да печелиш пари само ако с тях можеш да си гарантираш повече лично време. Обаче от един момент нататък печеленето на пари започва да набира такава инерция, че или трябва да работиш непрекъснато, лавинообразно, все повече и повече (и тогава нямаш лично време), или спираш да работиш и изпадаш от системата. Не ги знам неолибералните икономисти какво мислят по въпроса (щото нали те владеят умовете ни... все още), дори съм сигурна, че нищо не мислят, обаче ако не искаме да оскотеем съвсем, трябва рязко да намалим възможностите за ходене по магазините.

Естествено, това може да изглеждат меганаивни хиперглупости. Войни... САЩ... Русия... ТПТИ... А аз говоря за някакви си магазини. Ами да. Но може би щяхме да разберем по-рано и по-добре причините за войната в Сирия и да проучим какво е ТПТИ, ако сетивата ни бяха отворени
. Ако се прибирахме по-навреме вкъщи. Ако виждахме за повече време семействата си, децата си... Ако не водехме децата си в някой детски молски център, а играехме с тях на килима вкъщи... Ако говорехме с родителите си сега, когато те вече не ни възпитават и ние не искаме нищо от тях. Ако имахме време за душите си. 
Ама не. Ние бичим кинти. Не можем да спрем. Ако на 31 декември не си държим магазина отворен до среднощ, съседният ще ни прецака. Защото той ще е отворен. Факт: следобедът на 31 декември всички магазини по пл. "Гарибалди" и "Славейков" работеха, с едно-две изключения. Повечето бяха празни. Само продавачките седяха в някой тъмен, но, надявам се, топъл ъгъл. Те не бяха при семействата си. Не готвеха със семействата си празничната вечеря. Ако откажеха да отидат в магазина най-вероятно биха си загубили работата.
Затова работодателите трябва да бъдат принудени с всеобщ закон да затварят търговските си обекти по празниците и през официалните почивни дни. без изключения  -  да не ги е страх, че някой ще ги прецака и ще им отнеме печалбите. Няма да свърши светът, ако онзи, който е искал да си купи нещо от тях, си го купи на следващия ден. И за купувача няма да свърши.
Чудовищни бяха рекламите на по цяла страница във вестниците, че като "специален комплимент" към служителите си веригата Кауфланд няма да работи на 25 декември и на 1 януари. Лидл направи същия "специален подарък" за своите служители. Абсурдно е. Все пак ще кажа на Лидл и Кауфланд, че така направиха и "специален подарък" на купувачите, макар самите купувачи да не оценяват това. Все още.

По празниците се мярнаха съобщения, че някъде из Европа са предприети действия служителите да не могат да работят в извънработно време. В частност - отнема им се достъпа до служебните мейли. И втори път се мярна нещо в същия дух -  за Фолксваген. Обаче това не беше дори изречено, а течеше само в пълзящите редове по новините, заети с нечуваните за януари снеговалежи. надявах се да намеря после повече информация в нета, но уви... Намерих само печалното опровержение, че плъзналото из ФБ съобщение, че Швеция била преминала на 6-часов работен ден не била съвсем точна. Съвсем не била точна. Направо била погрешна. Жалко за шведите. Жалко за нас. 

Няма да намалее потреблението от това, че по празници магазините няма да работят. Няма да рухне икономиката.
О, и забравих да подчертая - това не бива да се отразява на заплатите на служителите в търговските обекти.

И сега, понеже не работя в магазин, мога да отида да си свърша малко служебна работа. Достъпът до служебните мейли не само не ми е ограничен, ами е безграничен.






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. saankii - ето,това е свежооо..
14.01.2017 15:31
защото е риъл ,а не
напудрено..
фенка съм ти, колчакова отдавна..
особено сега..
поздрави..
Юлия
цитирай
2. kolchakova - Благодаря,
14.01.2017 15:47
Така е супер: малко фенове, но качествени ;)
цитирай
3. rummi - напълно подкрепям!
14.01.2017 20:52
записвам се за член на движението - тук и сега :-)
цитирай
4. kolchakova - Ето, вече сме две!
14.01.2017 21:00
Още малко и ще можем да блокираме някоя улица. Само да я разблокира първо зимата.
цитирай
5. rummi - привържениците на движението главоломно нарастват.
15.01.2017 09:58
това е важното :DDD
цитирай
6. mirko846 - събота и неделя
28.07.2017 12:07
леле, добре че не си у народното събрание...да земе верно да забраниш работата през почивните дни....
После може да пробваш да забраниш намръщените физиономии..понеже, нали сите требе да сме щастливи и т.н.))))))))))))))))))))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1816191
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031