Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2012 13:34 - МОМНе, ле!
Автор: kolchakova Категория: Политика   
Прочетен: 1945 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 03.12.2012 16:48



Както би казала rummi.

От време на време извършвам неразумната постъпка да си купя вестник - когато видя, че има нещо за образованието, което би ме развълнувало. И то наистина винаги ме развълнувва. На 8.11. в "Телеграф" излезе чудничък материал, очевидно след среща със заместник-министърката. Безрезервно вярвам в компетентността на нашите журналисти и затова ще се придържам към мнанието, че са написали каквото са чули.

За да не се разпростирам много, ще структурирам нещата така:

1. Бравурно заглавие "Тръгват електронните дневници".
           1.1. Ще ми се да отбележа, че МОМН в битността си на МОН, но със същите чиновници вътре, закри през 2002 година 151 СОУПИ и една от причините беше наличието на информационна служба и електронни дневници. Те безспорно са били далеч от съвършенството на сегашните, но и бяха създадени със скромните финансови сили и ентусиазма на учителите.
            1.2. Безспорно компетентните журналисти, които отговарят за образованието, можеха да знаят това и да попитат МОМН дали не го е срам. Специално "Телеграф"  отлично знае за проблемите на тогавашното училище и дори пусна поредица статии по онова време. Колко съм осведомена и кък въобще не съм наивна!!!

2. От статията личи изключителната разкрепостеност на сегашното МОМН, което полага максимални усилия да стимулира иновативността. Това не е онова старо закостеняло МОН, което с години отказваше да създаде наредба за иновациите в българското образование. Не! Сегашното МОМН ги стимулира. Ето как:
           2.1. Всяко училище може да избере дали да праща до родителите имейл с информация, че детето му е избягало от час.
           2.2. Всяко училище може да избере дали да прати имейла още същия ден или на следващия, като така даде възможност на детето само "да каже на родителите си какво е направило". Тук не мога точно да преценя чие е криминалното мислене - на МОМН или на вестника. Ама е правилно.
За да не си помисли някой, че фантазирам, ето го:
image

Училищна стратегия!
Иновативни подходи!
В това се изразяват те - дали и кога да се изпрати до родителите съобщението за отсъствието на детето им. Не могат да го разпишат в нормативна уредба, ама май много им се иска. Щото човек като не знае какво друго да прави, почва да контролира.

3. Особено ми харесва, че "отсътвията ще се вписват в реално време". Вероятно досега са се вписвали в нереално време, защото съм сигурна, че се вписваха - в хартиени дневници. Но времето не е било реално. И ще стане както при джипито - влизаш вътре, а то не се интересува от теб, а от егенето ти и от там нататък потъва в монитора - пише и разпечатва. От двайсет минути петнадесет отиват за това. При положение, че джипито е на "ти" с техниката. Като се има предвид средната, и все по-средна възраст на учителството, нещата доста ще се проточат. Нищо чудно времето пак да спре да е реално. Казвам го като човек, който е водил курсове по компютърна грамотност за учители.
А всичкото това се правело, за да могат "началниците на регионалните инспекторати, министрите и дори общините да могат във всеки един момент да видят дали от дадено училище отсътват деца". Не е ли напоително? Тия всичките изброените друго не работят. Тях учебното съдържание, наследено още от Ломоносов, изобщо не ги интересува, методиката също. Те искат във всеки един момент за знаят кой е в клас. Защото за тях е жизнено важно да прекратят "злоупотребите с прикриването на отсъствия". ПРЕПОРЪЧВАМ да инсталират камери. И така ще могат да си гледат без да ангажират учителите с глупости. Ще си седят в едни наблюдателни зали, ще си гледат и ще си броят.

4. Въобще МОМН е обсебено от манията да се превърне в Биг Брадър. Отсъствията щели да са само елемент от ПАСПОРТА на ученика. Бравус! Пълен контрол! Освен видеокамери, предлагам и телефоните да се подслушват.

5. Родителят също щял да има бележник, който да служи за кореспонденция между него и училището. Бравус! Да ви кажа, този бележник през деветдесетте години в покойното, покойно и поради тази причина, 151 СОУПИ се наричаше "Спътник". И понеже журналистите са пропуснали възможността, да попитам и аз: МОМН, не те ли е срам да откриваш с такава гордост топлата вода? Няма лошо да я ползваш, ама може ли без толкова много фанфари, че има хора, които следят колко бавно загряваш.

6. Другото, което правеше 151 СОУПИ беше да се интересува от броя на отсъствията, а не от причините им и съответно да прилага редица действия за компенсиране на пропуските.

А сега цитат:

"Вече няма да има извинено и неизвинено отсътвие. Ще бъдат важни причините за отсъствието.

Цитатът е буквален, в това число и отсъствието на кавички в края. След две изречения пак се отварят кавички за следваща мъдра мисъл на заместник-министър Дамянова, ката че тук малко се размиват границите между глупостта на МОМН и тази на вестника... Опс... май казах нещо вповече...

Я да спирам.


Тагове:   МОМН,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rummi - ихууууу!
26.11.2012 20:38
юруш на иновациите!

ако още не пия никакви успокоителни, то е защото не чета такива статии. ако четях, щях да пиша дълги постове или коментари без капка смисъл и ефект от моята бурна дейност.

а паспорти защо? вече всички ли ще ги пращаме да учат в чужбина? ;-)
цитирай
2. kolchakova - rummi,
27.11.2012 09:41
Ние не ги пращаме, те сами отиват. За паспортите ще прочетем когато приемат закона. Засега не го чета, тъй като никой не е дошъл да ми иска мнението и да го включи на второ четене.
Обичам да чета твоите коментари, така че те насърчавам да го направиш поне тук. Мога да ти изпратя цялата статия, ако това няма да е крайно опасно за здравето ти.
цитирай
3. rummi - не, благодаря за офертата.
27.11.2012 21:19
статията сто на сто е платен тип маркетинг на продукт. може някой и безплатно да го прави, но се съмнявам.

поздрави и да си пазиш нервите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1816242
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031