Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2013 21:37 - Трите МОМНи
Автор: kolchakova Категория: Политика   
Прочетен: 1705 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 17.01.2013 13:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
(Горе и по-надолу ударението в МОМНи е на малкото "и": момнИ)


Снощи си калявах нервите, наблюдавайки как три МОМНи шокат канчетата на председателя на комисията по образованието в парламента, на един родител и на едно ентусиазирано момиче, работещо като възпитател (ех, момиче, момиче,Господ сили да ти дава!). Ама ако някой го е гледал, ще рече, че едната не е МОМНа, ами е родител (обаче си призна, че е някаква в някакъв образователен кръжец), другата не е МОМНа, ами е директорка на училище, и само третата е баш МОМНата Милена Дамянова. МОМНи са, МОМНи са, а ако не са, то е само подробност, защото фактически манталитетът им си е баш като за там.
Няма изобщо да влизам в подробности. В нищо няма да влизам. Просто ще отбележа как назидателните МОМНински маски се изопваха все повече и повече,  веждите се вдигаха все по-нагоре и по-нагоре, челюстите се издаваха все по-напред и по-напред (даже мъничката челюст на М.Д), думите се цедяха все по-категорично през зъбите... И да се чуди човек защо. Всички властови лостове са им в ръцете. Народът е покорен, рипат стотина души, които са малко по-напред с материала. Къв и ме МОМНинския проблем, не разбрах.
Родителят господин Пчеларов, човек напълно с акъла си, им задава прости въпроси от типа на: "Защо ме карате насила да си давам детето в детска градина?"
Тия с каменни лица отвръщат (глаголът и напълно условен), че изобщо не го карат насила, че това е най-добрият закон откак свят светува, защото родителите имат много възможности, "много голям избор". И някак си потъва в говорилнята репликата на г-н Пчеларов, чийто смисъл е: защо точно вие ще ми давате избор, след като първо сте ми отнели свободата.
После човекът пита какви са тези възможности. Челюстите го нахокват, че може да си избере между държавна детска градина, частна детска градина и родителски кооператив. И поясняват, че в този най-добър от всички закони е допусната възможността за родителските кооперативи, АКО ТЕ СЕ РЕГИСТРИРАТ КАТО ЧАСТНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ИЗПЪЛНЯВАТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ! Полуспуснати клепачи и черни погледи отдолу.

Изключително ме напиват реплики от типа на: „80 процента от 4-годишните и в момента ходят на детска градина, дори има обратните протести за това, че няма места, а когато държавата иска да осигури тези места, отново се протестира”. Някак си не се допуска опцията да се осигурят само места за интересуващите се. Чугунени кратуни с наклонности да се предсавят за мъченици на прогреса.

На въпроса защо 23 години само говорим за реформи и все още нищо не се е реформирало, и трите една през друга повтарят меганазидателно аксиомата, че "ОБРАЗОВАНИЕТО Е КОНСЕРВАТИВНА СИСТЕМА".
И тук господин Пчеларов любознателно пита, ама наистина любознателно:
- Защо е консервативна тази система?
Естествено, че се намериха по-важни мисли за споделяне от отсрещната страна, та не разбрахме защо така образованието е ама толкова консервативна система.
А трябват ли думи?
То стига само снимка.
На тези МОМНи.
На предните МОНки.
На по-предните...
Малко ме е яд, че не са мои, а на Vesela Traikova следните думи: "Матрицата вече нервничи, че българите отказват да са "тухла в стената". Не съм гледала "Матрицата", обаче подозирам, че изказването е изключително подходящо. Нервничаха. И се сдържаха да не нападнат физически. Но не се въздържаха от надменни и назидателни, тежки като канари флуиди. Рядко могат да се видят на едно място толкова много лишени от очарование, въображение и чувство за хумор жени, както е в управлението на образователната система.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rummi - не е насила,
17.01.2013 23:31
задължително е! има разлика. като е насила те крадат, като е задължително те глобяват.
цитирай
2. kolchakova - Този анализ
18.01.2013 09:37
"насила/задължително" можем да го включим към онези от следващия пост. И без това сега се формира екип от международни учени и мутри.
цитирай
3. rummi - защо не съм чула за екипа?
19.01.2013 00:06
искам и аз, в екипната работа съм в стихията си!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1824505
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1494
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930