Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2013 11:55 - Опит да си изясня отношението си към протестите
Автор: kolchakova Категория: Политика   
Прочетен: 2324 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 24.10.2013 09:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пиша този пост поради малобройните, но настойчиви молби на живущите ми на друг континент приятели.

Първо нещата, за които не се колебая:

  1. Искам това правителство да се махне.
  2. Възхищавам се на упоритостта на протестиращите.
  3. Осъзнавам  качествения скок , който се извършва в гражданското ни общество.
  4. Убедена съм в необходимостта от политици и знам, че трябва да мине време, докато се формира нещо, което малко от малко да отговаря на изискванията на демократичното управление.
  5. Не вярвам, че протестите са платени.
  6. Мисля, че контрапротестиращите на пилоните лъжат за количеството събрани в подкрепа на правителството подписи.
  7. Нямам доказателства, че това правителство смята да краде пари.

А сега за нещата, които ме смущават по горните точки.

1.      Дразни ме, че много, ама много големи количествени натрупвания му трябват на този народ, за да стигне до качествени изменения. Когато през есента на 2007 стачкуваха учителите, цялата тази сега протестираща красива интелигенция сякаш не съществуваше. Вярно е, че една част от нея тогава е седяла по чиновете и едва ли се е вълнувала от дертовете на учителите. А и, както вече съм казвала, исканията на стачкуващите някак не се въртяха около най-съществените (според мен) проблеми на обществото – коренната промяна на системата и смяната на учебното съдържание. Вероятно днешните протестиращи са останали тогава с впечатлението, че учителите искат само пари. Независимо от всичко, документираната реплика на Орешарски трябваше да изкара и не-учителите на улицата. Не говоря за „седянката“, а за последващото нагло изказване за „размотаването“. Забравиха го това безочливо, цинично, придружено с усмивчици изказване.  Въобще смятам, че трябва да се протестира много по-често, незабавно и не само по някакви гигантски поводи (тук се връщам на моята „краставица“ – ВСИЧКИ, които не бяха съгласни с такива неща като фиктивната забрана на найлоновите торбички; съмнителното заместване на крушките с жичка с „енергоспестяващи“; лицемерната забрана на тютюнопушенето; начина за паркиране в София и особено обирджийското събиране на пари, с които да ни строят ПЛАТЕНИ паркинги и пр. и пр.; та ВСИЧКИ, които не бяха съгласни с това (независимо дали "обективно" са прави или не), трябваше БУРНО и ДЪЛГО да протестират). Ако канчетата на управляващите бяха шокани за по-дребни неща, нямаше да я докараме до тук.

Мисля, че днешните протестите трябваше да започнат още когато стана ясно, че същият този подъл човек със седянката и размотаването ще застане начело на правителството. Но те не започнаха. Берекет версин и на това, че се надигнахме при назначаването на Пеевски. Пътем искам да отбележа, че не знам за другите, но аз имам почти преки впечатления от действията на Пеевски, от мутренските му грабежи. В тази връзка мисля, че няма да е лошо да се блокират и политическите централи, и министерския съвет, и народното събрание и блокадата да не се свали, докато не стане ясно кой и защо предложи Пеевски за шеф на ДАНС. Наглите физиономии на Станишев и Миков трябва да са ни стимул. Не бива да забравяме оцъкления Станишев, който с придихание говореше за катарзис, нито чиновническата назидателна физиономия на Миков, който без капка свян заяви, че разкриването на механизма за назначаването на Пеевски не е за публиката. Според мен, той искаше да каже „не е за плебса“. Не знам какво го спря. Нищо не би следвало да го спре. Може би просто не знае думата. Иначе отношението му, неговото и на цялата сбирщина в парламента, е очевидно и еднозначно. Знамето им е Мая Манолова, която носи душата на най-лошия вариант на училищна директорка.

Затова искам това правителство не просто да се махне, ами и тези хора никога повече да не стъпят на жълтите павета с лачените си обувки. По-безкръвно наказание не мога да предложа. Иначе, ако не бяхме толкова цивилизовани, щях да въведа мъчителна смърт за нагли лъжци. Подчертавам – независимо от политическия цвят.

 

  1.  Бях няколко пъти на протестите. Защо не съм там всяка вечер.

Защото смятам, че когато имаш срещу себе си толкова хем дебелооки, хем безочливи мазняри, не бива да се държиш интелигентно. Не мога два месеца да стоя пред празна сграда и да викам „Оставка“, докато … оф, не знам как да ги нарека!... се протягат някъде и кроят планове как да ни размотават. Тази пасмина трябва да се измете с насилие.

Едновременно с това съм против виковете „Червени боклуци!“, защото боклуците нямат цвят. Или може би искаме да се махнат само червените боклуци, а другата част от сметищната палитра да остане? Аз не искам това.

Имам изключително неприемане към свирките, вувузелите и знамената. Свирките ги свързвам с катаджии и физкултурници, вувузелите някак не ги чувствам като национален инсрумент, а знамената са откровено китайски, пластмасови, че и с разни побронзовени връхчета, че и с огромен герб, напечатан на тях (за информация - на българското знаме няма герб ). Всичко това не просто мирише на панаир, ами си е жив панаир! Евтин! Ако няма да се бием, бих предпочела да мълчим. Може ли това множество часове наред страшно да мълчи? Българите май избягват да се ядосват. Имам предвид ДА СЕ ЯДОСВАТ, не да изпадат в безумен и истеричен вандализъм. Нямам време за намеци. Животът е кратък и не искам да го прекарвам, намеквайки на гьон сурати, че трябва да си ходят.

Не ми е смешно, не ми е забавно, не се веселя на площад „Независимост“ и не се чувствам добре в цялата тази креативност. Напълно е възможно да не съм права. Даже подозирам, че не съм права, но не мога да се справя с избухливостта си. Побеснявам, като гледам как управляващите благосклонно и бащински насърчават веселието и напомнят, че трябва да внимаваме да не им пречим.

Четиридесетата нощ на протестите ме обнадежди. Особено след последвалите лъжи откъм парламента. Но не би. Обаче плаках, когато гледах тази огромна маса хора с вдигнати ръце и с открити гърди срещу полицията. Няма картина, която да изразява по-потресаващо превъзходството на протестиращите срещу ония, дето даже и не знам вече как да ги нарека. Затова не просто им се възхищавам, прекланям се пред упоритостта им и пред просветеността им. Съжалявам, че не мога като тях.

 

  1. Много ми се иска постигнатото в съзнанието на младите да остане там и да не изчезне от отчаяние, или от алчност, или от власт, или от каквото там изчезват честността и достойнството. За съжаление не мога да посоча някакви ярки примери на масова и продължителна честност в европейската история. Снощи слушах по една от немските телевизии изключително неприятни неща за моя кумир Ангела Меркел. Нда!

 

  1. Засега не виждам някакви политици, на които да ми се доще да поверя живота си.  Остава само надеждата в активността на гражданите, ама пък не можем да живеем все пред парламента, да му се невиди!

 

  1. Въпреки че обикалях дълго около и по площад „Независимост“ с привидно безучастно лице и съсках през каменни присвити устни „Предлагам протестиране! Само 20 лева! Предлагам протестиране! Протестиране!“ , никой не ми предложи пари. Нито забелязах някой друг да стиска банкноти. Какъвто съм карък, пак не съм разбрала къде е правилното място. Или не ми била конкурентна цената.

 

Това беше нещо като шега. Макар че все пак не изключвам възможността да има някакви платени групички. Залагам на под половин процент.

 

  1. Колкото до контрапротестиращите – мога само да ги поздравя, че си имат такова лице в лицето на Мишо Шамара.

В тази връзка ето какво писах преди няколко дена във ФБ.

Много подписки, много нещо! Сигур защото е грамотен тоз народ. Знай да съ поТписва. От месец следя разни изскачащи в ефира цифри. Напоследък ту са 350 000, ту са 250 000, ту са 370 000... А уж все в подкрепа на премиера. Голяма каша. Ако не бях гледала снощи репортажа, така и щях да си остана непросветена, че подписките били минимум от две места. Едната е от ГИ "За нов обществен договор", а другата/другите са от Пилоните. Тези от ГИ си внесоха кашоните при Орешарски (и пак не стана много ясно всичко ли внасят или само втората част, а първата вече са я внесли друг път). И вносителят Стоян Тодоров изрично подчерта, поправяйки Орешарски, който прие подписите като такива в своя подкрепа, че НЕ!, подписката не е в подкрепа на правителството, а в подкрепа на гражданските искания. Исканията са за нов обществен договор между граждани и политици, между граждани и управляващи, между граждани и граждани. Обаче какво правеше лицето Шамара вчера при Орешарски, като е лице на Пилоните... Мисля, че и той не разбра. Най-много ме напи изпълнението му после пред НДК, където защитаваше Стоян Тодоров от гневната група контрапротестиращи с думите: "Той се обърка бе! Обърка се! Той искаше да каже, че подписката е в подкрепа на правителството! Той ще се извини, човекът! Сигурен съм, че ще се извини!" А една гневна баба отдолу настояваше абсолютно не-хиперболично: "Сто пъти да се извини!"

 

  1. Лично аз нямам доказателства, че това или което и да е предно правителство е крало пари. Затова не съм съгласна да се изтъква това като причина за оставка. Ако някой има доказателства – ВЕДНАГА  да ги внесе в прокуратурата, да я сезира и да седнем всички отпред, там и пред съда, да не ги пуснем, докато не вкарат поне един крадец в затвора. До гуша ми дойде все някой да приказва за някого, че е крадец. Особено когато самият този някой да държи в ръцете си лостовете, с които може да въздаде възмездие. Или ги е държал доскоро.

 

Запазвам си правото да продължа опитите си да си подреждам мислите.

П.П. Аз съм екипен човек. А на този протест всеки е сам по себе си и доколкото другите отговарят на интересите му. Това също ме възпира.

 

 



Тагове:   протести,


Гласувай:
3



1. kass - :)
09.08.2013 14:07
за кражбите - въпроса не е в доказателствата защото те са си съвсем законни, а вземане на пари законно не се води кражба според закона :). Хората го наричат кражба, защото законите са в услуга на определен кръг хора, които прибират парите, например случаят със Цанков камък и единият милион комисионна на Доган за експертния му съвет:
http://skandalno.net/%D1%82%D0%BE%D0%BF-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE/%D1%81%D1%8A%D0%B4%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D1%86%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BA-16135
Но в общи линии и аз съм със смесени чувства за протестите днес. Цялата тази интелигентност ми идва в повече. Ще ми се да сме по-практични, по-земни и с по-малко показност и помпозност да постигаме желаното... Не е важно защо не сме протестирали преди. Преди си е за преди... по-важно е какво правим днес и докъде ще я докараме...
Поздрави!
цитирай
2. kolchakova - Преди не си е за преди
09.08.2013 14:20
Преди е за сега. А сега ще е за утре.
цитирай
3. rummi - йе! йе! йе!
09.08.2013 18:50
да пишеш по-често. защото можеш. и да пишеш, и да мислиш.
цитирай
4. rummi - кхъ, кхъ, и понеже шеърнах във фейса, имам за препредам и този коментар, който е от Росен Чо:
09.08.2013 23:20
Понеже не Флизам в МЕстото, наречено Блог бг, още повече щот е КОНТИНГЕНТ на еНо Пихтиесто Животно...заради което въобще тоА Протест го има!!!...

Та...изразявам мнение ТУК - Руми, извини ме! ПреПредай го!

Демек - хубави неща пише Колчакова, ма...и нЕкои са колебливи, ве! Що така, м!??

Начи по повод Седемте неща, за които не се колебае - да кажем добре! Щот ме смущава т. 7!!! Колчакова нЕмала сведения, че ТВА правителство ше краде!??...
Стига смех, ве! Че що тогава Умре за Актуализация на бюджета - за да даде кинти на Бабите за Коледа ли, м???
Що ше Интубира Белене - за да иАме като Франция повече АЕЦ-и!??...
Колчакова, Ентелегентна жена си, ве!

Са по повод нещиЦата, смущаващи Я...
- т.2...
Неприемането на викове "Червени боклуци" поражда у мен смесено чувство...също! Щот съм от ЦСКА! Ма и ми говори за нЕква принадлежност...на нЕкои Баби, Дедовци, Укевци - демек Колчакова се възмущава по таА причина, а не че видиш ли "боклуците нЕмали цвЕт"!!!... Убеден съм!
- т.2...
Свирки, Вувузели, Знамена - що ги имало и имат ли ТЕ почва у нас!
Ми, Колчакова, да Одим...МЪЛЧЕЙКИ, с Благоговение към НАГЛЕЦИТЕ! Да ИМ клекнем в знак на Чутовна Възхита, ве!!! Или просто да си врЪжем Пионерски връзки, изразявайки Почитта си към Вековното им ИГО???
- т.4...
Не виждала политици, на които да гласува Доверие!??
Е как, ве???????????
НовоИзлюпените СДС и ДСБ Босове кви са, ве!??
Ма тва са ГЕНИИ, крили се досега под рехавата завеса! ВУЙчо ги прати да ДОУБИВАТ Дясното и те го правят с невероятен Успех! ТреА да си СЛЯП, за да не виждаш това, Колчакова!

В Заключение:
- т.7!!!
НЕМА да Я коментирам - се едно Я е писал СтаниШЕФ!...

ХАУ!
Руми Алексиева леле! какво коментарище!
преди 14 минути · Харесвам

Росен Чо Да го махна ли?
преди 13 минути · Харесвам

Руми Алексиева не. само се чудя как да го препредам
преди 13 минути · Харесвам

Росен Чо Недей...
Тя има право, ма донякъде.
Дойде ми отвътре, щот току що се прибирам...от ден 57!
И нямам Вувузел, нито Знаме...е - имам свирка, заместваща
цитирай
5. kolchakova - Хъм...
12.08.2013 12:57
Каквото и да кажа, веднага ме обявяват за червена бабичка!
Росен Чо, наистина ли искаш останалите боклуци да останат? Целият този протест ли наистина иска останалите боклуци да останат? Ако да - това не е моят протест. Ако не - защо не викат също така: "ли-ла-ви бо-клу-ци!, ка-фя-ви бо-клу-ци, си-ня-ви (по ритмически съображения и заради различните нюанси на синьото) бо-клу-ци!" Всъщност, намесването на ЦСКА прави целия коментар несериозен.
Очевидно въображението поне на един от протестиращите помества или вувузела, или благоговение. Няма трето. Жалко.
Коментарът по точка 4 ме озадачава до такава степен, че ме обезсърчава. Оставам си озадачена и обезсърчена.
А най ме обезсърчава тоталната разруха на втората сигнална система, масово поразила съвремениците ми. Нямат в главите си ключ за разчитане на кодовете. Изречението "Лично аз нямам доказателства" е различно от "Колчакова нЕмала сведения". ЛИЧНО АЗ, ЛИЧНО!!! ДОКАЗАТЕЛСТВА!!! Не сведения, не подозрения, не хипотези. ДОКАЗАТЕЛСТВА нямам. Ако Росен Чо или който и да било друг има - веднага да ги даде в прокуратурата. Или аз ще трябва да я сезирам, че Росен ЧО и куп други знаят за подготвяно престъпление. Пак опитвам да кажа, че хипотезите не са убедителни за искане на оставка. Безспорни са само свършените неща, както и обещаните, но несвършени, т.е. лъжите. Никой, например, не седна на врата на Станишев и да каже: "Няма да стана сега от тука, докато не ми покажете всички анализи, въз основа на които искате да се поднови строежа на Белене. Не, не утре, ей сега, веднага си ги извади от бюрото. Ааа, дрънкал си нагли лъжи, заблуждавал си, че имаш разчети, тепърва се каниш да ги правиш?" И му се спира притока на въздух. (метафорично).
Обаче цялото писане става безмислено, когато чукча е само писател, а не умее да разчита написаното. Не случайно имам обсешън аз на тема образователна система.
Както и да е - подобни коментари ми изяснават еднозначно, че това не е моят протест. Но като няма друг - и на този берекет версин!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1816073
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031