Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2011 11:57 - Регионални особености на майсторите в Бургас и София
Автор: kolchakova Категория: Регионални   
Прочетен: 4970 Коментари: 10 Гласове:
6

Последна промяна: 04.06.2013 10:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Два паралелно развиващи се ремонта: София - смяна на прогнило дюшеме, Бургас - нещо трябва да се прави с апартамент-гробница

Първа фаза
София - далго търсене на майстор, уговаряне къде да се видим, идват да ме вземат, чакаме втория майстор на площада в Драгалевци
Бургас - звънкане на приятелка, майсторът идва след десет минути

Втора фаза:
София - "Ама много е далече", "Е то за една стая не си струва" (това е "лошото ченге"). "Доброто ченге": "Чакай бе, щом госпожата иска... Ще пренесем, нищо че е далече... "
Бургас - майсторът казва, че преди да почне той, трябва да се смени дограмата, която наистина изглежда като след бомбардировки. След десет минути идва дограмаджията и взима мерки.

Трета фаза:
София: всички пари се дават авансово, уточнява се все пак какво точно включва цената - най-подробно. Все пак взимам и разписка.
Бургас: майсторът си тръгва, след два дена звъни да пита дали не сме се отказали, защото той вече прави дограмата.

Четвърта фаза:
София: майсторите работят, но изникват още проблеми и те спират, докато не се върна от Бургас да им дам недостигащите 150 лв.
Бургас: Тъй като трябва да заминаваме, настояваме майсотрът да дойде и да му платим, даваме му ключа, той на следващия ден слага дограмата.

Пета фаза:
София: нося недостигащите пари и работата продължава.
Бургас: обаждаме се, че искаме и интериорни врати. Човекът отива, взима мерки и започва да ги работи. Кога ще плащаме още не е уточнено.

Край:
София - имам дюшеме, нямам забележки към работата.
Бургас - имаме дограма и се надявам да нямам забележки към нея, понеже не сме я експлоатирали. Иначе казват, че е добре.

Такситата в Бургас:
Заставаш на произволно място, клипваш, набират те, казваш им нещо от рода на: "Аз сам в морската градина на около 100 м. от еди кое си и на около 200 м от еди кое си. Таксито идва след минута, вози те, и ТИ ВРЪЩА РЕСТО ДО СТОТИНКА.

Друго от услугите в Бургас:
Бойлерът протича. Влизаш в най-близкия магазин, купуваш бойлер и питаш могат ли да ти го сложат и колко ще струва. И не получаваш отговор "Майсторът ще дойде вдругиден следобед и там с него ще се разберете за цената". Веднага научаваш колко ще струва, тръгваш си с ръце в джобовете и след около един час вече се къпеш с топла вода от новия бойлер, а старият е изчезнал.

Ама това в Бургас е сигурно защото имат 30% безработица. Не ще да е заради друго.


Тагове:   Бургас,   софия,   услуги,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lubima - сигурно това е една от причините. . . ...
19.09.2011 12:05
сигурно това е една от причините....но...мисля, че разковничето е другаде!Просто в Бургас си "случила" на подходящ човек.
цитирай
2. kolchakova - Да,
19.09.2011 13:08
а също така на подходящи таксиджии и магазин за бойлери.
цитирай
3. rummi - хелоу,
19.09.2011 21:24
късметлийке. днес в Бургас, утре и в София :-)
цитирай
4. анонимен - А къде е научният подход, питам аз и отговор не искам?
20.09.2011 21:57
Долавям тенденциозност. Дори я надушвам. Сега, както ми е настръхнала козината на врата (на който нямам пешкирче, не!), ще взема да кажа нещо от сорта „Ми като не ви харесва София,...“. Виж колко първосигнален е човекът само :-).

Затова мисля да подходя по-второсигнално и да ти река, че не може от два изолирани случая да се вади закономерност за регионалните особености (е, не че не го знаеш). Иначе ако срещнеш в Бургас един ариец, а в София един чернокож, ще вземеш да напишеш пост:

„За регионалните особености в цвета на кожата на бургазлии и на софиянци. 1. Бургазлии са светлокожи, русокоси, синеоки, високи и красиви. 2. Софиянци са чернокожи, джукести, с лъщяща от пот кожа и миришат много, като се изпотят.“
:-)
цитирай
5. анонимен - Е защо така сега?
21.09.2011 10:24
Защо да е единичен случай.
1. Аз сум общувала с много майстори в София и с трима в Бургас(но пък в рамките на 4 дни, концентрирано искам да кажа).
2. Возила съм се н а мнооого таксита и в двата града.
3. Аз съм проучвала възможността да се върна в Бургас, но някак си там безработицата била официално към 16 %, а неофициално - към 30% и като че ли е по-вероятно да я увелича с връщането си. Е, търсят учител по немски в Немската, ама не съм сигурна, че съм готова да се върна в образованието.
И защо така попари желанието ми да кажа нещо хубаво за родния си град, софиянка такава.
Абе, едно време имаше такава закуска "софиянка". Сешш ли се?
цитирай
6. анонимен - Какво става?
21.09.2011 10:26
Защо в собствения си блог пиша като АНОНИМЕН? И не мога да го редактирам? Мога само да го изтрия.
цитирай
7. анонимен - Ми не бе, казвай, думай и речи хубави ...
21.09.2011 10:44
Ми не бе, казвай, думай и речи хубави неща за родния си град, разбира се. За града, казах. Дали сборът от живеещите в един град хора прави града? Дано да не е така, защото тогава не ми се мисли що е София...

Според мен майсторус вулгарис е особен биологичен вид и дори да има някои регионални дребни отличия, като вид е един, амин. Аз пък съм общувала и с белгийски майстори, и с американски - по малко и от двата вида, не колкото с българските - и продължавам да твърдя, че това е отделен вид.

Също отделен вид са таксиджиите, от тях пък съм общувала с доста повече и твърдо го твърдя.

Сещам се, че имаше закуска „софиянка“, но никога не съм я яла, защото изобщо нищичко не си спомням за нейното естество. Аз ядях банички, чат-пат кифли с мармалад и това е. Пурист от малък :-). Как изглеждаше и какво съдържаше, ще напомниш ли на стария човек? :-)
цитирай
8. rummi - конспиративния характер на коментарите
22.09.2011 22:29
малко ме притеснява и не знам дали постъпвам правилно като се идентифицирам.

цитирай
9. анонимен - малко ме притеснява и не знам дали ...
26.09.2011 23:20
rummi написа:
малко ме притеснява и не знам дали постъпвам правилно като се идентифицирам.


Аз просто нямам акаунт в блог.бг, също както нямам и във фейсбук, туитър и линкедин - принципно решение :-). Няма страшно, все съм си аз, тъй е и речено, че по стила ще ги познаете. А АК имаше май някакъв проблем със самолегитимацията, надявам се, временен.
цитирай
10. kolchakova - За софиянката
27.09.2011 09:59
Опитах се да намеря снимка на онази софиянка, която съм яла в детсвото си, правоъгълна, но навита като охлюв, със сирене, мека, не като милинката... Но не намерих. Обаче попаднах в един блог (http://roniazm.blogspot.com/2009/08/blog-post_19.html) на следната случка от Бургас:
Открихме закусвалня с бележка „Всички закуски по 60 ст.”. Николай се двоумял между „софиянка” и „чурек”.
- Какво е „софиянка”?
- Ми… как да ви кажа… със сирене.
- А „чурек”?
- Ами… пак със сирене…

А иначе в нета има доста рецепти за софиянки, но не съм сигурна, че са същите. Навремето на Тройката и на ъгъла на "Първи май" и "Македония" имаше чудни фурни, вълшебни. Първата изчезна с "благоустрояването" на центъра, втората си стои и е все така популярна, да се чудиш защо.
В друг блог видях определението: "софиянка - закуска, която бургазлии, папат на закуска. Да се прави прави разлика със странджанката. Докато странджанката е добре препечена..."
Както и да е, мисля, че и двете са си с бургаски произход.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1814792
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031