Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2010 15:50 - Автоспринт 2. Ден втори. Червен
Автор: kolchakova Категория: Туризъм   
Прочетен: 3585 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 28.06.2010 12:39


08.06.2010

Предната вечер бяхме решили все пак да отидем до крепостта, но прочетох  в една брошура, че работи до 18:00. Тъй че отложихме за следващата сутрин. Хазяйката дълго се смя на желанието ми да си платя вход - никой не е оградил хълма с телени мрежи. И не било нужно да даваш пет лева, за да се качиш и да гледаш камъни и евентуално да прочетеш някоя табела. Така спечелихме две неща: първо - прекрасна вечер на тераса под череша. И второ - невероятното удоволствие рано в лятната сутрин да си на такова място (е, и десет лева, разбира се):

image

image

image


image

image

Два часа ходихме из крепостта - съвсем сами на света. Много рядко някоя табела ни връщаше към действителността. Ама наистина много рядко.

image

Чудно как за 32 века хората не са се отказали да строят на това място. Така де, без последните 3-4 века. Хълмът ми се вижда като един вихър от траки, татари, дакийски славяни, турански българи, авари, маджари, нормани, руси, украинци, естествено - османци. Превземат, разграбват, рушат, строят, укрепват... Крепости, цитадели, църкви, джамии...



image

image



Тук вътре се съхраняват разни...

image

... съставни части от Митрополитска църква №2, предполагам,

image

защото в нея видяхме подобни детайли.

image

Тази кула се смята за най-добре съхранена (то аз друга не видях). Всички гореизброени орди не са я разрушили. Пострадала била при земетресението 1977 година. Казват, че планът на крепостта повтаря плана на по-ранна византийска такава. От друга страна - че тази точно кула е служила за прототип при възстановяването на Балдуиновата кула в Царевец. Ще рече ли това, че Царевец е по византийски образец?

image

Качих се на кулата и захванах да се чудя в каква поза можеш да легнеш или клекнеш на това прозорче и съответно - какво отбранително действие можеш да извършиш. Защото по табелите такива неща не пише.

image
И внезапно чувам, че някой около мен ходи тежко в тревата. Ходи, ходи... Обръщам се, гледам - брат ми си се забавлява отсреща някъде.
image

А е осем сутринта. Наоколо няма жива душа - освен нас двамата и този, дето ходи тежко-тежко. За секунда изпаднах в крайно тревожно недоумение. Както си куфеехме двамата на това райско място сами, нямах желание да срещам не просто нищо застрашително, ами и най-обикновен добронамерен колега-турист.  Слава богу , оказа се, че не ходи, а се вее, направо плющи:

image

Тези топки будят най-разнообразни въпроси сред археолозите и оръжейните маниаци:

image

От типа на: колко са точно, къде са намерени, за требушети ли са били,  за защита ли са служили или за обсада... Аз имам само един въпрос: като са само към 120 кила тежки, как толкова века никой не си ги е прибрал да си ги подреди в двора, да ги начука за чакъл или просто да ги отърколи в дерето, щото нали са топки и сигурно е голям кеф да ги гледаш и слушаш с какъв тътен се блъскат по чукарите. Тези мисли сигурно ми идват, защото съм бивша учителка.
image


Тук разни корита, които ми се струва, че имат нещо общо с водата по предназначение, пък ние обичаме да снимаме чешми.
image


image

Ходехме насам-натам без план и посока, само с вятъра и простора, слънцето и все още несломените от жегата птици:

image


image


image

image



image




image


image



image


image

В един момент трябваше да си заслизаме, защото наближаваше девет, чакаше ни закуска и после път към Иваново.


image


image

Като бисерче в мида:

image

И сега, за да се върнем към реалността, за да не вземе да ни става навик хепиендът:

image

Това е положението. ЗАЩО? Защо точно тук ще се довлекат чалгаджиите и мутрите с бъгитата си, със забавленията си? Защо точно тук трябва да хапват, да си купуват сувенири (за тях ще говоря като стигна до Трявна). Защо? Няма ли начин да го правят някъде другаде, а да оставят тези свети места на историята, на духа? Навсякъде ли трябва да препускат безпризорни, крънкащи близалки деца и да се веят опаковки от чипсове? Мисля, трябва да се поеме инициатива за съхраняване на подобни  центрове за духовно извисяване и единение с природата, за опазването им от пошлите консуматори, които се чудят вече къде да кажат че са ходили и какво са гнетили там. Мисля, че тестът "Можете ли да изкарате 4-5 часа без кебапчета и на тишина" ще отсее пасмината и ще я върне в София още на изхода от Плевен.



Гласувай:
1



1. innamorata - Поздрави за снимките!
23.06.2010 19:59
Е, ама не е ли гот да си седнеш там, да си пийнеш малко биричка и да лапнеш някй кюфтак, докато гледаш крепостта и слушаш Андреа...
цитирай
2. анонимен - Mnogo mi haresaha snimkite na ka...
27.07.2010 21:57
Mnogo mi haresaha snimkite na kamanatsite.i tsvetiata ,koito se izhitriavat da rastat tam.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1814873
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031