Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2013 11:25 - Шофьорски неврози
Автор: kolchakova Категория: Туризъм   
Прочетен: 4695 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 08.05.2013 11:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Никак не е приятно да те спират катаджии. Макар че, с ръка на сърцето, не си спомням някой да се е държал с мен така, както очаквам, т.е. - лошо. Не, винаги са били учтиви и добронамерени, но това го установявам чак след няколко часа, които съм прекарала с убеждението, че с мен са се гаврили... Няма да продължавам с фантазиите си на тема кой точно си мисля, че се е гаврил с мен. Важното е, че е само фантазия.
Но винаги преди път преглеждам колата, пожарогасителя, триъгълника, аптечката, документите...
А този път не го направих. И цялата нощ преди да тръгнем се въртях, защото знаех, че срока на риванола е изтекъл още миналия септември, а тръгвахме много рано и нямаше да мога да купя нов... И какво ми пречеше досега да го направя... половин година защо се мотая... Ох, сън не ме хваща.
Добре че поне пътния данък смогнах да платя. Обаче дали листът е прибран където му е мястото. Въобще... и документите не съм прегледала и подредила...
И така - тръгнахме, а аз все за риванола си мисля, а в колата ме подиграват, че ей сега от храстите ще изскочи някой катаджия и вместо "Добър ден" ще извика: "Дай да ти видя срока на риванола".
Обикновено нежните разправии в колата са на тема "Намали скоростта! Не видя ли знака!" - когато не карам аз и "Сега защо биеш спирачка! Какво като има знак за 40 километра, а ти караш с 80?" - когато карам аз. Мисълта ми е, че аз съм върл враг на превишената скорост и непрекъснато и чинно изпълнявам всички знаци за ограничения. И както си пътуваме из Подбалкана, карам си аз с 80 и обсъждам, че ето, минаваме бензиностанция, а няма знак за по-ниска скорост. И на сто метра след бензиностанцията ме спират, оглеждат всичко, залепено по стъклото, а мен ме пронизва мисълта, че още откак залепих винетката се канех да видя дали са продупчили правилно датите, но ето на - не съм го направила, и сега, ако продавачката е сгрешила, аз какво ще обяснявам... Ако е пробила утрешна дата... Но пак не проверявам дупките... Катаджиите ме викат при тяхната кола. Аз си взимам документите и чантата с документите на колата, отивам там. Питат ме закъде пътувам и ме уведомяват, че Бургас няма да избяга, а ограниченията на скоростта трябва да се спазват... На мене ми го казват, дето карам като калинка, дето... вж по-горе!  Толкова е обидно! Толкова съм нещастна! Толкова е несправедливо! Пожелаха ми приятен път и ми върнаха документите. Личните, имам предвид. Чантата с документите за колата въобще не я отворих. Апропо, гледаха с бинокъл... Дали има някакви специални биокли с вградени радари? 
Взех си партакешите и продължихме, но настроението ми още дълго беше крайно скапано.
А вече в Бургас, на централната улица, на Ботева, до родното ми училище, ни спряха пак. Този път караше брат ми. Ние всички знаем колко бавен и спокоен е той. Поискаха му документите - личните. После поискаха регистрационния талон на колата. И пак дойде ред до чантата.

Кратко отстъпление за чантата:

image




Една подобна чанта. Пределно пълна. И всеки път я изнасяме от колата. Вътре са и Законът за движение по пътищата, и Наръчникът за оказване на първа помощ (абсолютно съм наясно, че в подобни - пази боже!- ситуации човек няма време да чете, но действа терапевтично при неврози), и кутията с болтовете за гумите. И документите. 
Та ни спират и искат талона на колата.
Брат ми се протяга флегматично към задната седалка, взима чантата, отваря я, вади два ей такива

image


джоба за документи, изсипва документите, които са също по няколко сложени в обикновени джобове и започва да търси талона. Бавно и спокойно вадеше и разглеждаше съдържанието на всеки джоб, прехвърляше разни зелени картончета и касови бележки... Полицаят не издържа, попита "Ваша ли е колата?". Брат ми каза "Да". Полицаят предпочете да повярва и ни пусна.
А сега да покажа само документите, които аз отделих за изхвърляне, след като намерих талона, валидните гражданска, пътен данък, каско, разните документи за аларми, купени гуми, сервизна книжка, визитки на сервизи и прочие важни неща, вдъхващи сигурност при пътуването.
image

Естествено, че не ги изхвърлих. Ще ги скътаме на някое място, което се надявам да запомним, защото никога не се знае кой какво ще ни поиска.

Най-обидното е, че за риванола никой не попита. А го смених.



Тагове:   КАТ,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mirko846 - Шофьоре, шофьорееее......
15.05.2013 10:29
Отговарям по точки, нищо че никой не ме е питал:
1. Ти не знаеш ли как се минава покрай бензиностанция? Ето затва е времдно постоянното взиране в буквата на закона ( в твоя случай - в знаците). Така изпускаш да вникнеш в духа му и като няма знаци правиш грешки.
2. Бинокъла не е за да видят срока на риванола, а за да видят дали говориш по телефона докато караш. Питай мене, нищо че нямам риванол в колата.
3. Не разбирам защо ти е било гадно след като не пишеш, че са те глобили. Според мен ти е гадно, защото рядко те спират. Ако те спираха по-често, в подобна ситуация щеше да ти е ГОТ, не да ти е гадно.
цитирай
2. kolchakova - Ох,
15.05.2013 11:49
не мога да вникна в духа на нещо, което се нарушава непрекъснато от всички. Не разбирам, трябва ли да се спазват знаците или не трябва? И тоя отговор не го искам от теб, а от онези, дето ме спират. При това го искам писмено.
За бинокъла ме интересува дали има вграден радар вътре - иначе как видяха високата ми скорост, като всички други летят край мен?
Не, не са ме глобили. Гадно ми е, че не разбирам духа на закона и на следащите за спазването му. това ме обърква, дезориентира и срива ценностната ми система.
цитирай
3. mirko846 - В бинокъла
15.05.2013 13:58
няма радар. Радара си стои отделно в колата. Не могат да спрат всички, които карат бързо, а само някои - в случая теб. ти, като шофьор, трябва да знаеш пътя за Бургас и да знаеш къде стоят полицаите, тъй като те не проявяват особен големи творчески импулси относно вероятната смяна на местополжението си. Помисли малко - защо му е на някой полицай да стои насред полето? Защо? В 80% от случаите стоят около кафета, бензиностанции, караулки и т.н. места, около които кипи някакъв стопански живот.
цитирай
4. kolchakova - Аз знам, че около Сливен има полицаи,
15.05.2013 15:39
не ни спират за първи път. Ама това не променя вярата ми, и тя е бронирана здраво в гърдите, че важи правилникът, а не полицаите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1816055
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031