Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2015 16:21 - Два пъти в една и съща река? (работно заглавие)
Автор: kolchakova Категория: Туризъм   
Прочетен: 5545 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 24.01.2016 12:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Част първа

Закони за коня

Добре де, не са за коня, а за резервирането на апартаменти в Мюнхен. Но все пак ще започна с коня, по-точно – със съкратен цитат от италианския писател Акиле Кампаниле (не че съм го чела, цитирал го е У. Еко).

Гедеоне бясно размаха ръце към един файтон… Възрастният файтонджия слезе със затруднение от капрата и забърза, доколкото можеше, към нашите приятели с думите:

-       Мога ли да ви помогна?

-       Не! – извика ядно Гедеоне. –Трябва ми файтонът!

-       Ах! – отвърна разочарован файтонджията. – Помислих, че ви трябвам аз.

 

…………….(става ясно, че е много късно да тръгват сега за Фиоренцина)

 

-       …Елате да ни вземете утре сутринта.

-       - С файтона ли? – попита файтонджията. Гедеоне размишлява няколко минути. Накрая каза:

-       Ами да, така ще е по-добре.

Докато вървеше обратно към хана, той се обърна и извика на файтонджията:

-       Хей, да не забравиш коня!

-       Сериозно ли говорите? – извика онзи изненадан. – Добре, де, както желаете.

 

Въпреки че нямам обичая да пиша преди края на пътуването, сега ми се струва, че е належащо да го направя. Може информацията да бъде полезна за някого.

Под „една и съща река“ разбирам Бавария. Но в Мюнхен смятам да се разходя за първи път. Съответно трябва да си намеря подслон. Решихме да са две нощувки след кацането и една преди излитането. Препоръчаха ми и два сайта – да си търсим стаи.

Е аз откъде да знам, че Октоберфест ще е през септември? Мислех, че това се отнася само за  Октомврийската революция (която се чества през ноември) и май за нашето Априлско въстание (което, ако някой не е забелязал, честваме на първи май). Е сега си добавям и Октоберфест. Абе интересното е, че колкото и да искам да съм в Бургас по време на Флората, никога не ми се случва. Но затова пък неволно да се окажа там, докато се вихри Спирит оф Бургас, или да се окажа в Мюнхен по време на Октоберфест – это запросто!

 За последната нощ намерих в http://www.booking.com  хотел, който е не толкова в Мюнхен, колкото до летището им, но поне ще е близо на сутринта, като тръгнем. Дотук добре, което не бих казала за цената на една нощувка: 150,- евро.

Обаче за първите две преспивания места в хотели нямаше, поне не на цени, които бих понесла. И се обърнах към www.airbnb.de. - сайт за наемане на апартаменти и стаи. Регистрирах се, затърсих и учудващо лесно намерих апартамент на цена 53,- евро за нощ.  Обаче си рекох – чакай, че тук има много за четене на условията (107 стр), да не би нещо да не разбера, и влязох в руския вариант на сайта. Ама там цената се показа като 59,- евро за нощ. Е, не. Върнах се в немския сайт. Прочетох ужким всичко, което видях като текст и линк. Забелязах, че правилата за сторниране са строги, т.е. ако се откажа до пет дни преди датата, губя половината, ако се откажа по-късно - губя цялата сума, но аз пък не смятах да се отказвам. Всичко си беше ОК. Изпратих запитване. Получих потвърждение. Издадоха ми фактура, дръпнаха ми парите от картата (веднага да кажа – сайтът работи безупречно, проблеми с плащанията и коректността на сайта нямам). Отбелязах с лека почуда и силно задоволство, че ми взеха по 50,- евро на нощувка и отделно 14,- евро за сайта. Смътно си спомних, че когато започнах да питам за този апартамент, имаше за плащане три позиции, но третата вече не можех да си спомня коя е, предполагах, че е за почистване, обаче може да съм се объркала с някоя от другите обяви, които преглеждах, пък и защо ми е да се сещам, нали не ми я фактурират?

Не знам дали е трябвало да обърна внимание, че апартаментът беше назован подозрително претенциозно "Sehr schцnes Apartment (App.402)" - Много хубав апартамент (ап. 402), а наемодателката се нарича Мика Димович. И да е трябвало – не обърнах.

И така, получих потвърждение, платих (между другото, парите остават в сайта докато не се нанеса в апартамента, чак тогава ги превеждат на собственика), благодарих и излязох в отпуска. И вече от горите тилилейски, разполагайки само с таблет и телефон (което не ме оправдава много), се зарових в отзивите за апартамента. На снимката ясно виждам легло и разтегателен диван, апартаментът беше обявен като такъв за ТРИМА души.
image

обаче в отзивите пише, че за ПЕТ човека е тесничък, или че ЧЕТИРИМА могат да спят там (и пак е тесничко)  и че това пет/четири не е проблем, ако само искаш да спиш. И в един единствен отзив пишеше, че били неприятно изненадани, дето хазайката им поискала 300 евро гаранция и щяло да бъде много хубаво, ако това се виждало някъде много ясно и предварително. Заех се да търся къде се вижда това за гаранцията, пък макар и неясно. Намерих едно линкче с правила, кликнах и се отвори прозорче:

 image

демек при подневно наемане на апартамента размерът на гаранцията е по договаряне. ПО ДОГОВАРЯНЕ. (Пропускам особеностите на немския език в текста, може да е швабски). В брой се плащат ток 40,- евро и интернет 20,- евро. Написах аз веднага писмо на Мика Димович, извиних й се, че я безпокоя, оправдах се, че за първи път ползвам услугите на този сайт и може би не съм видяла някои важни неща и я попитах за гаранцията, тока и интернета.

Получих отговор почти веднага (между другото, според правилата на сайта отговорите се получават до 24 часа): за два дена не трябвало да плащам ток и интернет, но – почистване 30 евро (изскочи почистването!) и гаранция 100 евро (някак си не го баш договорихме), които щели да ми бъдат върнати, ако всичко е наред. И сега, аз нали съм си от тука, пък и забелязах най-после името на хазяйката, си помислих: е как ще докажем, че всичко е наред? Трябва при пристигането в нейно присъствие да направим пълен оглед на вещите и електроуредите, да подпишем протокол… Щото после да не се окаже, че кафеварката не работи още от Троянската война, пък на мен да ми приберат стоте евра за нея… Нищо де, реших, че все пак сме в Германия, ако и със славянски имена.

Не съм оспорвала нищо. Благодарих за информацията и попитах дали часът, в който ще пристигнем, я устройва. Устройвал я. А дали сме били прочели, че трябва да си носим спално бельо?

Полегнала на хладина под боровете дори не го реших, а просто абсолютно не се ядосах. Прехвърлих през главата си възможността да понесем чаршафи, намерих такава и отговорих, че наистина не съм прочела подобно нещо, иначе нямаше да наема апартамента, но след като вече всичко е решено (защото нали нямам сметка да се отказвам), ще си носим чаршафи. Благодарих, че ми е обърнала внимание на този детайл и поисках да уточним какъв размер горен, долен чаршаф и калъфки да носим и дали да си носим одеяла. Мика Димович написа, че съжалява, но ако искаме да ползваме нейно бельо, следва да си доплатим още 50 евра, защото трябвало да го пере и да го глади. Както става ясно, с моята внезапно появила се любознателност можех да я разпитам колко ще ни струва нейното бельо, ако ни го даде непрано и негладено. Обаче, въпреки че не ми отговори за размера и за одеялата, се поинтересувах трябва ли да си носим и кърпи за ръце. Понеже в сайта беше написала:

image

Това подчертаното гласи, че бельо и кърпи РАЗБИРА СЕ има на разположение. И след като за едното все пак не се разбира, то дали се разбира за другото… А не съм подчертала текст, който гласи, че разположението се разбира само ако наемеш жилището за дълго време. Не съм го подчертала, защото такъв текст няма или поне аз не го виждам.

 И получих мейл:

„Това е за постоянни наематели и за тези, които идват за Октоберфест и плащат по 170 евро на нощ, но понеже съм поискала само 50 евро, няма да пера бельото за тази цена, като не искате, да се откажем.

До сега свърших толкова много работа само за 97 евро и че ми е твърде изморително, мисля, че е по-добре да се разделим тук, защото наистина това е твърде много работа за мен, досега заради 97 евро написах над 10 мейла, като казвам бельо, значи и кърпи“.

Надявам се да съм предала в превода достатъчно добре духа на писмото, само правописните грешки съм прескочила. Таман щях да й обърна внимание, че мейлите не са 10 и да попитам защо еврата от 100 станаха  97 и ми дрънна нов мейл – Димович беше сторнирала резервацията и сайта ми се извиняваше и ми даваше за компенсация 10 евро, плюс, че ми връщаше парите. Тези десет евро едва ли щяха да ми разрешат да си ги изтегля. Можех да ги използвам при последваща резервация.

 

Впрочем, стана ли ясно онова за коня или да обяснявам?

 

Намерих друг апартамент и започнах да чета отзивите. Всички бяха прекрасни, обаче в един се казваше, че наемателите не се срещнали с хазяина, но на гарата дошъл да ги посрещне баща му Славко. Аз бях до тук с балканското гостоприемство.

После намерих друг апартамент. Написах представяне, както се изисква от правилата и директно заявих, че апартаментът ми харесва много и с удоволствие ще го наема, ако не трябва да плащам отделно ток и интернет и да си нося спално бельо.

Разказах това на моята приятелка, която има богат опит в наемането на апартаменти през този сайт (богат, богат, колко да е богат, щом не са й искали да си носи спално бельо?) и, когато й споменах какво съм написала в запитването, тя крайно деликатно, както винаги, сподели, че е трябвало да спра до десетата дума. После несвойствено напористо заобяснява, че това е Европа и не можело да има хипотеза за носене на спално бельо. Абсурдно било и нямало как да ми се случи, затова било крайно неприемливо да задавам такива въпроси. Дали пък не се беше разсеяла някъде по средата на разказа ми и после да е решила, че й споделям неща от далечното минало и от друг континент? Както и да е, не ме одобриха за наемател.

Между другото, както може да се предполага, с напредването на времето и приближаването на Октоберфеста възможностите ставаха все по-малко и по-малко. Плюс, че това, което показват таблетът и телефонът, по някаква причина се различават помежду си и въобще не е гот да правиш такива отговорни резервации на мобилна версия в гората, където всеки полъх на вятъра отвява интернета.

Сега виждам, че пак има свободни апартаменти за тези дати, макар и не при Димович, чиито апартаменти, които се оказаха много и в няколко сгради, са заети до юни догодина. В онзи момент обаче апартаменти нямаше. Направих запитване за стая. 
Процедурата вървеше добре, докато не получих съобщение от 
www.airbnb.de, че за да бъде спокойна хазяйката, трябва да си изпратя снимана личната карта или шофьорската книжка. Следващия половин час прекарах в снимане на картата и книжката - лице и гръб. Всеки път, когато натиснех "изпрати", получавах съобщение, че картата/книжката не е разпозната. Най-вероятно проблемът е бил в качеството на планинския интернет на Виваком и Мтел. Нищо чудно сега копия на документите ми да има по целия свят. Реших да се откажа. През нощта периодично издрънчаваха уведомления от сайта,  че имам още еди колко си часа време възможност да си изпратя снимка на документ за самоличност. Сутринта реших да направя последен опит и - изненада! - сайтът не ми поиска снимка, а да се легитимирам чрез Фейсбук. Не знам как стана. Възползвах се от предложението и след много малко хазяйката ме одобри за наемател. Вероятно понеже не питах за гаранция, ток, интернет и чаршафи. И сега се очертава да нощувам с мутершпрахлери (нейтивспикъри по нашему) под един покрив. За 75,- евро на нощ.

Де да видим.

Истината е, че ми се уби желанието да ходя. 




Гласувай:
1



1. rummi - струва ми се, че ако НАИСТИНА искаш да представиш нацията ни достойно,
13.08.2015 22:43
ще вземеш и БАЛДАХИН за леглата.
цитирай
2. kolchakova - Руми,
14.08.2015 11:16
не само балдахин, приготвили сме и две дъбови легла персон и половина. Да ни е удобно.
цитирай
3. rummi - така се пътува със стил.
14.08.2015 11:54
пращам и линк към мюнхенски хостели, за разкош:
http://www.hostels/munich/germany?source=hcgadgenericshteu&gclid=CJ33gbfAqMcCFdTLtAodrz0A_g#page=0&orderBy=price&distanceKm=any
цитирай
4. kolchakova - Руми,
14.08.2015 13:48
вика, че няма достъп до тази страница. Тъй че няма да мога да се възползУвам.
цитирай
5. kolchakova - Да речем, че линкът е така:
14.08.2015 14:59
http://www.hostels/munich/germany
цитирай
6. kolchakova - Ама
14.08.2015 15:00
късно е, чадо, а и се безпокоя да не е нещо като туристически спални.
цитирай
7. rummi - времето решава.
15.08.2015 11:31
иначе хостели има всякакви - някои са доста привлекателни като условия, а и като местоположение. но пък право на пътешественика е да избира, не на някакви дето си стоят тук. ;-) поздрави и ще чакам постове!
цитирай
8. kolchakova - Румми
15.08.2015 13:32
Всеки в някакъв (по-преобладаващ) момент си седи тук. Някаквито - също. А в друг може да са във Францата... В хостел... Или при някоя французка Мика...
цитирай
9. rummi - хе, хе...
16.08.2015 11:36
еее, не всеки :-), както казваха в една реклама, която вече се е изличила от паметта ми с изключение на репликата. не знам дали има френски Мики - българските кандидати за работа НЕ предпочитат Франция. като четях поста ти останах с впечатлението, че това е дама, която дава подслон на кандидати за работа в Дойчланд. чувала съм добри отзиви за немските Bed@Breakfast. за хостелите не знам - надявах се ти да ми кажеш, но не би. те не са каквото бяха в много страни. предлагат и самостоятелни стаи с баня и тоалетна. мисля, че Франция прави изключение - по много причини. поздрави и лек път!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1816312
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031