Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2015 11:36 - Ротвайл без ротвайлери
Автор: kolchakova Категория: Туризъм   
Прочетен: 2776 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 24.01.2016 13:33


 16.09.2015
Оказахме се в Швенинген поради убеждението на Росица, че там е изворът на Дунав. 

image

Фактът, че нямам нито една снимка от града говори, че не сме попаднали на нещо, което ми е харесало. Всъщност спряхме на един много противен паркинг.
image
От бележката се вижда, че два часа паркиране струват едно евро.

Пощурахме се в търсене на табела къде е изворът, погледахме някакво табло- карта на нещо като площад, не видяхме извора на Дунав, после се полутахме в търсене на туристическото бюро, в което доста вяло ни обясниха, че изворът на Дунав е в Донауешинген. Попитахме какво може да се разгледа в двойния град Филинген-Ешинген. Неангажиращо ни отговориха, че имало музей на часовниците и че Филинген бил по-интересен за разглеждане. Аз междувременно набрах куп рекламни материали с надеждата вътре да има карта на района, за да мога да участвам в решението накъде да тръгнем.
Не разрешавам на нито един немец да ми говори за екология. Направо забранявам! Бълват тонове луксозни, лъскави, цветни брошури и цели тетрадки формат А4, в които на по две страници има снимка на щастливи велосипедисти, наслаждаващи се на прекрасностите на Шварцвалд. Тъй като изхвърлих цялото кило хартия от Швенинген като непотребно, ще илюстрирам със снимка от донауешингенската макулатура:

image

 

Както и да е. След известно съпоставяне на наличните по брошурите карти, които все пак не бяха пътни и не представяха целия регион, избрахме да зарежем Филинген-Швенинген и да тръгнем към Ротвайл.

Все пак да уважим часовникарската индустрия в Швенинген, който е бил най-големият часовникарски град в средата на миналия век. Има нещо еврейско в историята му. Не буквално. Бил е изолиран вюртембергски остров. Наоколо земите са принадлежали на други политически образувания. Дори днешната му половина Филинген е принадлежал на Предна Австрия. На всичкото отгоре е бил и единственият евангелистки град в целия католически район. И още по-на всичкото отгоре имало някаква регулация, която нареждала наследството да се дели по равно на всички деца, резултатът от която бил, че обработваемите площи станали толкова малки, че не било възможно да изхранват семейството. И така се наложило да се развива занаятчийството. През средата на 18 век се появили първите часовникари, които произвеждали дървени часовници,каквото и да значи това (нали не отидохме в музея да ги разгледаме...). После обаче дошли американците с техните евтини часовници и това наложило на местните да изобретят портативният контролен часовник за нощната стража, чието производство легнало в основите на бързата индустриализация. Часовникарските фабрики стигнали 200 на брой. Предполагам, че това е една много интересна история, още повече че има изследователи, твърдящи, че не парната машина, а точно този часовник

image

е задвижил индустриализацията в Европа. Много интересна история, но не е за този пост. Жалко.

За мой срам за Ротвайл не мога да кажа и половината от онова, което казах за Швенинген. Нищо интересно като история. Обаче смятам, че красотата на този град, Красотата му, го извинява за тривиалността на историята му (и може би дори я дължи на нея): създаден е през 73 година на брега на река Некар от римляните на император Веспасиан. През трети век швабите изпъдили римляните. Следват всички ранносредновековни войни, за които се сещате, и които не пропускат да разрушат града. Слава богу, от един по-късносредновековен момент нататък Ротвайл остава непокътнат до ден днешен, поради което носи титлата "Най-стар град в Баден-Вюртемберг", а ние пък изпитваме щастието да видим тази прелест.
Името Ротвайл идвало от Rotuvila , "червена вила", заради някогашните римски вили там. Обаче на мен все ми се върти една игра с думата "красный", която на руски означава и "червен" и "красив"... нескопосана игра... Обаче много красив град.

image

image

Изографисани фасади:

                                image

image

И тези умопомрачително красиви, табиетлийски еркери, дор до три етажа...

                                    image
                                   image

image
Просто не мога да спра да ги показвам.
image

image

image

image

Разни детайлчета по фасадите...
image
И, да ги наречем, "фирмените табелки", които в един средновековен момент били задължителни:
                                     image

image

image

image

image
Е, някои не са баш табелки:
image
И други работи могат да се видят да висят, например от лебедките (вероятно стълбите вътре са толкова тесни, че всеки багаж и до днес се качва през прозорците):
image
image
Други мераклийски неща:
image

image
Горната фигура е в определено много разпространена поза. Ето нещо подобно и на върха на Марктбрунен:


image

image

По страничните улички потънахме в средновековни къщи:


                                    image

                                   image

image

През цялото време имам чувството, че снимките ми са криви. Обаче нямам чувство, а абсолютна увереност, че в този град къщите са криви:
image
Вижте водосточните тръби:
image

image

image
Прозорец!
image

Покривът на камбанарията на Катедралния събор "Свети кръст" откровено е много крив.
image
От тук се вижда еднозначно - крив е!
image

Иначе църквата си има всички необходими готически красоти:
image

image

Има си и от онези ниши, които определям като "религиозно-образователни витрини".

image

Ротвайл се нарича (или се е самонарекъл) "Град на кулите". Първата, кривата, я видяхме вече. Това табло в центъра на града онагледява останалите.


image

Готическата катедрала Капеленкирхе

image
В нея влязохме:
image

image

Пак от онези разчупени стойки:
image

А тук виждаме две кули. На заден план - Високата кула, построена през 13 век като охранителна кула на най-високото място в града. Използвала се е и за затвор. Ако бяхме взели ключа от туристическото бюро, както пише, че сме били можели да направим, щяхме да видим града от 54 метра височина. Ама не съм сигурна, че вече ми се катерят стълби, както преди две години.

image

На преден план е кулата "Черната порта", която се смята за символ на Ротвайл. Кулата е на 800 години, обаче не това, а вероятно нашето идване е повод да се започне саниране. Просто при това ни пътуване огромната част от нещата, които виждахме, всъщност НЕ виждахме. Бяха опаковани. Май и миналия път беше така. Ето как изглежда Черната порта, когато не е омотана в платнища:
image

Кулата има два етажа килии и в нея са държани затворници на Римската империя. Историците наскоро много се зарадвали, когато установили, че в началото на 17 век жителите на града можели да си позволят собствени градски музиканти. На най-добрите разрешавали да живеят в кулата. Странна представа за привилегии.В средата на века обаче нещо вече не можели да ги издържат. Финансово, имам предвид.

Всяка година по Сирни заговезни тази кула се появява "на телевизора" . През нея минава Шутовската процесия на Ротвайлската шутовска гилдия. Тази гилдия е толкова тежка, че сама си прави шествията, докато на други места в тях се включват гилдиите на шутовете от няколко града.

image

До следващата кула, Барутната кула, стигнахме през един мъничък, но блажен парк:

image

image

Паркът си има табелки: "Регистрирането и воденето на каишка в нашия град са задължителни!" и "Тишина в нощните часове!".

image

Кулата, след като е служила за съхраняване на барутните запаси, е била превърната в градски архив.

image

От площадката на тази някога отбранителна стена се вижда чудна панорама:
image

С тази снимка документирам, че съм виждала река Некар.

image

Ако трябва да бъда честна, виждала съм я на снимка. На тази снимка.
А когато съм я правила, вниманието ми е било привлечено от работниците по стръмния склон под стената:
image
Чудех се дали не са българи. Трима седят, един реже храстите.

А в далечината се вижда най-новата ротвайлска кула -  тестовата асансьорна кула, която строи ThyssenKrupp Elevator (най-големият производител на асансьори в света). Кулата ще служи за тестване и сертифициране на високоскоростни асансьори.
image

Има си страница в интернет. Ето така се предвижда да изглежда, когато порасне до 244 метра.

                                  
image

Предполага се, че човечеството живо се интересува от строежа, затова може и да го наблюдава на живо:


image

Ще има посетителска площадка на 232 метра.
Така като гледам, не ща да гледам от нея...


image

Защото имам страх от високото. Но повечето хора нямат:

                                  image

Когато бях малка, се интересувах от кучета. И ги обичах. Чисто платонично. Имах си и класация на любимите кучета. Ротвайлерът (много ясно, че няма как да мина без него в този пост) беше сред фаворитите ми, защото е много силно и спокойно куче-пазач. Обаче все пак предпочитах Нюфаундленда. Защото е спасител.

Както и да е. Град Ротвайл бил голям център за търговия с добитък и съответно - голям месарски център. Месарите били основно и тези, които търгували с добитъка - събирали го на големи стада и го карали по другите градове. За целта им трябвали кучета. Е, това са ротвайлерите. Обаче през 19 век с развитието на железницата транспортирането на добитъка вече не ставало на стада, охранявани от кучета. Закономерно ролята на ротвайлера като пазач вече не била актуална. И в един момент в града имало само едно куче от тази порода. Не знам кой е бил този момент, но ние не видяхме нито един ротвайлер, като се изключи паметника му пред градския музей

 

image

и няколко бутафорни фигурки тук-таме пред магазините:
image

Един скулптор, Отмар Хьорл, който някак си ми прилича на Анди Уорхол, изфабрикувал 500 пластмасови ротвайлера през 2005 година и започнал да ги подрежда из различни градове. Това се нарича Инсталация:
 image

Освен пластмасата и начинът на превозване ми се струва особено гаден:
image
Ама какво разбирам аз от изкуства?

И ми останаха две невключени дотук снимки. Една с цените на доматите, гроздето и прасковите в средата на септември...

image

и една за настроение:

image

Ей, намерих нещо интересно все пак: В периода 1546 - 1661 година при преследването на вещици са изтребени 266 човека, заподозрени, че са магьосници и вещици. На 15.04.2015, демек преди половин година, градският съвет на Ротвайл е взел решение за етична и морална реабилитация на жертвите на съда над вещиците. Обаче не разбрах дали защото не ги смята за вещици или защото не намира вещерството за осъдително. Инициативата е на зелените, които поради липса на Витоша вероятно нямат какво да правят.


Тагове:   ротвайл,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. toninabog - Поздрави!
15.11.2015 17:21
За първи път чувам за град Ротвайл.И много ми хареса! И градът и разказа ти и прекрасните снимки!
цитирай
2. kolchakova - toninabog,
16.11.2015 10:37
Аз някак си знаех, че има град Ротвайл, защото нали съм чела за породата ротвайлер. Обаче ей тъй на, просто да се окажа в него, ми беше като да попадна в друго измерение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1824213
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1494
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930