Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2016 09:28 - Палмата на Майорка 3
Автор: kolchakova Категория: Туризъм   
Прочетен: 5205 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.05.2017 22:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 5.10.2016

Nuevo Pueblo Espaсol Mallorca

Като казах, че ще покажа на Ася място, за което не знае, нямам предвид, че аз знаех нещо повече от местонахождението му във вид на разпечатка от гугъл. 
Малко преди да тръгна за острова отворих някакъв сайт с около сто и петдесет забележителности на Палма и като махнах всички плажове и барове, останаха десетина неща, през които реших, че би ми се искало да претичам. Със сигурност е имало още 30-40 по-дребни, но реших, че и да положа усилие да ги намеря, няма да имам време за тях.
Nuevo Pueblo Espaсol Mallorca се намира близо до замъка Белвери след известно петлявене по улици, които силно ми напомнят на "Козлодуй" откъм Централна гара, стигнахме най-неочаквано пак до нещо като замък. Поне до портите му.

image

Не знам дали стана ясно, че, както винаги, и сега нямах грам представа за мястото, което ще разглеждам. Платихме си входа, получихме листовка във формат малко над А4 и хукнахме навътре в двора.
След десетвековната белверска готика някак рязко попаднахме на място извънземно: 

image
Наистина бях там:

image

Това е мечтата ми: слънце, вода, колонада, тишина...
Гледам и не знам какво виждам, но много ми харесва. Каменни дантели:
image

image

Чувала съм за влиянието на маврите върху Пиренейския полуостров, но след Белвер и след каменните кули на входа просто не очаквах да видя такова изящество вътре.
Ако се съди по информацията за часа на правенето на снимките, не това е било първото място, през което сме минали, но ни порази така, че забравихме всичко предишно. 
После вървяхме по странни улички, през площад и площадчета, дворчета, влизахме в сгради със странни надписи по тях... Всичко - необитеамо, пусто...

image


image

                                  image

image

image



image

image

image


image

Какво е общото между тези всичките, намиращи се в непосредствено съседство, сгради, стълби и мозайки:


image

image


image

                                     image

image


И странни табелки по стените:
image


Внезапен смях (с известно неудобство):

image

В интернет намерих и една снимка по-отблизо. Недоумението ми не намаля:
image

Между другото, ето какво още намерих в Интернет.
Това е наша снимка:
image

А това е снимка откъм отсрещната страна, направена през пролетта от някой щастливец:

image

Щастливец!

image

През октомври флората все още е прекрасна:
image

image

Тази сияйна палмена грациозност ме опиянява:

image

И сега е време да разбера къде съм била.

Nuevo Pueblo Espaсol се определя като развлекателно-етнографски комплекс, построен през 1965-1967 година по проект на архитект Фернандо Чуека Гоития. Ей тъй на, по средата на града:

image

Върху площ от 6000 квадратни метра са възпроизведени в различни мащаби, с идеални пропорции и съвършена точност повече от 20 от най-именитите сгради, улици и площади на Испания. Това е в лявата половина на долната снимка, а вдясно от улицата пък има конгресен център, свързан с основния комплекс чрез мост.

image

      Музеят на открито представя архитектурни образци от различни краища на страната. Така че ние с Ася и Митко сме се разхождали един вид по улиците на Толедо, Гранада и Севиля едновременно и без да губим зрителен контакт един с друг. Били сме в Барселона, Малага и Саламанка в рамките на един час. 

     Малко предистория:
   
 През 1929 година по случай някакво Световно изложение в Барселона бил издигнат музеят на открито Poble Espanyol ("испанско село" на каталунски, на испански: Pueblo Espaсol ).

image

     Строили го 13 месеца на 50 000 кв. м. и смятали да го срутят след изложението. Просто да съборят 117 построени като идентични със старинните оригинали сгради, дворци, замъци, църкви и манастири. Успехът по време на изложението навел барселонци на мисълта, че не е лошо да си запазят музея.

     И
 така, разбирам защо е бил построен архитектурният комплекс в Барселона, но защо са го повторили (най-малкото като идея) в Палма, все още не съм научила. Освен че това била съкровената мечта на архитект Гоития. 

      Малко съвременни истории:
      От повече от 10 години комплексът е собственост на фирмата Domus и се управлява от приятелската й фирма за недвижимости Kьhn & Partner. Това, принципно не ме интересува, но тези "Кюн и Партнер " много искали да променят концепцията на музея и да заложат не на туристите-пришълци "по бански", а на жителите на острова като основен източник на приходи (да не се заблуждаваме - всичко се прави за пари, все пак). Един нов, съвременен, модерен мениджмънт им се дощял, собствена динамика на Пуебло. Например: петзвезден хотел, спа-център, фризьор, детска градина, дискотека, подземен гараж, занаятчийници, бутици - да можели четиристотинте хиляди жители на Палма да чувстват Пуебло свое и да идват тук. Щото няма къде другаде да отидат. "Първо се ориентираме към местните жители и чак после идват чужденците" обяснява човек, който се казва Матиас Кюн (Matthias Kьhn). Сагата продължава вече няколко години. Добре че не съм жител на Палма!

Нито видях с очите си, нито фотоапаратът ми е запечатал  занаятчийници. Още по-страшно - обещаваните бутици също липсваха. Шегувам се, разбира се. Не ми липсваха. Великолепно е да се разхождаш по пусти улици. Може би защото бяхме извън сезона. 

Ето няколко съпоставки на оригиналните сгради и на тези в Nuevo Pueblo Espaсol (горе са нашите снимки, долу - интернетските на оригиналите):

Patio de Comares o de los  Arrayanes (La Alhambra)
image

Baсos Arabes (Granada):
 

image


Iglesia de S. Felix de Torralba de Ribota:

image

Puerta Nueva Bisagra (Тoledo)

image


Това е къщата не Ел Греко в Толедо:
image

Това е Cristo de los Faroles в Кордоба.

image

А това, предполагам, е съвременно изкуство:

image

image


А това не знам точно какво е,

                                         image


но ми прилича на това:

image

което знаете какво е и къде е.

Ето го същото място (нямам предвид Копривщица, разбира се) според пазарната динамика на Кюн:
image

Което е поздрав към Несебър, Созопол и всички други, оправящи се без Кюн и модерния му мениджмънт.

Ето още част от мениджърските решения:

image

image

Независимо от тези отклонения и асоциации - прекрасно място, прекрасно усещане и само дето се чудя: ако бях виждала оригиналите, ако познавах историята им, дали щях да спечеля повече? Или щеше да ми остане привкус на бутафория?

С право ще попитате: като си вече втори ден в Палма, защо още не си влязла в Средиземно море? То бива-бива култура, ама Палма е преди всичко курорт! Влязох, как да не влязох:

image

Но за морето - друг път и наведнъж!



Тагове:   nuevo pueblo espa241ol,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1825642
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1494
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930