Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2013 14:17 - Задава (ли) се страшна политическа коректност
Автор: kolchakova Категория: Политика   
Прочетен: 4962 Коментари: 11 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Веднага предупреждавам, че темата не е свързана с настоящите събития в страната - да не си губите времето излишно.


Представете си, че имате голяма хубава къща. но ви тече покривът. По някакви причини не можете да го поправите. Да речем, че възрастта ви е много напреднала. Имате пари, имате материали, но не можете да го поправите. Тогава идва мъж с външността на Брат Пит и ви казва, че ще поддържа покрива, ако трябва и други работи ще прави, единственото му условие е да живее в къщата. Понеже имате много място, много необитаеми стаи - съгласявате се. Човекът си върши работата. Един ден ви заявява, че не е съгласен чиниите на сушилнята да се подреждат така и ги обръща наобратно. После ви казва, че му е обидно, дето му казвате "Лека нощ" и настоява да му пожелавате "Приятни сънища".  После ви уведомява, че е от друго вероизповедание и намира за неуместно да си държите икони тук-там... Междувременно, понеже сте деликатен човек, вече отдавна сте се съгласили да гасите лампите още в 9:30 вечерта, да не посрещате гости, да не ставате сутрин много рано, да не говорите силно по телефон, даже въобще да не говорите... 
Ясно е накъде бия.

Попадна ми вестник "Zeit" (вестникът не защитава тезата, само представя гледни точки)
http://www.zeit.de/2013/04/Kinderbuch-Sprache-Politisch-Korrekt


Ще преразкажа статията.
Известни немски издателства обявяват, че ще преработят детските книги за да редактират думи, които могат да бъдат почувствани като обидни и нараняващи, които са остарели и вече не са политически коректни. Един пример за "остаряла дума" е Handy, която следва да се замени в книгите със "смартфон". Така щяло да е по-разбираемо за децата. До тук с куриозите. Сега - за политическата коректност.

В книгата на Отфрид Пройслер "Малката вещица" децата се преобличат като негри, турци и китайски момичета. Не може! Обидно е. Ще трябва да се преобличат вече като нещо друго, естествено различно също така от цигани, индианци и ескимоси. В противен случай някой можело да се обиди. Мислех първо да преразказвам, а после да коментирам, но все пак не мога да се сдържа. ЗАЩО? Защо ескимосът ще се обиди, ако някой се е преоблякъл като него? А негърът? Защо смяната на ролите, смесването на културите е станало толкова обидно? 

После се посяга на Пипи Дългото чорапче, която иска да е негърска принцеса и даже - още по-скандало - казва, че ще си има собствен негър, който да я маже с вакса, за да е черна като другите деца. Много обидно! Много некоректно. Трябва веднага да се махне. А да не говорим за кошмарния израз "В Конго всички лъжат". Това вече била нечувана проява на расизъм. По този повод се споменава, че във Франция книгата 40 години е излизала в силно редактиран вариант, в който са били изрязани всички "анархистични" прояви и изказвания на Пипи, свързани с училището. А самото Конго някакви пък немски издатели заменяли ту с Никарагуа, ту с Кения. Вероятно там хората са по-малко обидчиви.
Да не говорим, че в Южните морета на Пипи няма негри, а полинезийци. това също било голям проблем. Аз на мястото на полинезийците бих се обидила, че не съм спомената в книгата.

Също толкова интересно е при Михаел Енде. Героите получават пакет, а в него - бебе.
- Бебе! - извикват всички учудено. - Черно бебе!
- Това сигурно е малко негърче, - отбелязва господин Ермел мъдро.

Сега вече това трябва да звучи така:

- Бебе! - извикват всички учудено. - Черно бебе!
- Това сигурно е бебе с черна кожа, - отбелязва господин Ермел мъдро.

Съвсем мъдро става.

А когато излезли две книги за депресията със заглавия "Моето черно куче" и "Да живееш с черното куче" издателството получило писмо от "LesMigras лесбийки мигрантки и черни лесбийки", според които е дискриминация да се употребяват черния цвят и тъмнината като символни цветове на негативно оценени ситуации.

Най-силно ме впечатли, че авторът на статията опитва да защити Пипи и останалите с аргументи от типа на: това е връх в детската литература; Пипи казва че лъже, а след това казва, че в Конго всички лъжат, т.е. това е лъжа (успокойте се, конгоанци); появяват се разни думи като "фантазми" и прочее. Особено що се отнася до фантазмите, не ми се вярва изледователите на расизма да имат образно и художествено мислене, та да се отплесваме чак в тези рецепции.

На мен нещата ми изглеждат много по-прости (казват, че това е крайно опасно - да се опростяват нещата). Но когато се казва на черното - черно, а на бялото - бяло, всичко ще е много по-честно. Бих казала: уважаеми негри, това е моят език и не сте вие, които ще ми го редактирате. Когато някой е дебел, той би трябвало да е наясно, че е дебел и да не настоява да го наричат "личност с предполагаем метаболитен синдром". Когато някой е циганин, той е циганин и нещата ще се променят не когато се прекръсти на ром, а когато обърне внимание на хигиената, почтеноста (в т.ч. и финансовата), образованието, способността да си отговорен за постъпките си, умението да мислиш поне крачка напред... Да си циганин е точно толкова обидно, колкото и да си българин.

Та си мисля (понеже цялата дъндания с книгата на Пройслер започнала от един еритреец, който първо отишъл в детската градина на дъщеря си и настоял там думата "негър" да не се използва, а в друг момент започнал да чете книгата за вещицата на детето и забелязал, че бъка от расизъм ), та си мисля, че руснаците са го казали много отдавна: "Не се ходи в чужд манастир със свой устав". По-обидчивите трябва да избират: или да използват достиженията на европейската цивилизация, или да се върнат там, където ще имат някакви свои книги, вестници и пълен цветови комфорт. "Пипи Дългото чорапче" е моя книга и не съм съгласна да дойдат да ми я редактират от Еритрея, както аз не бих си позволила да отида да редактирам техните книги.

Все пак, само от любопитство, как ли ще се преведе "Десет малки негърчета"?

П.П. В същия вестник има статия за това, че повечето работодатели вече не само проверяват кандидатите за работа във фейсбук, но и искат паролата на профила, за да видят и заключените данни. Което няма нищо общо с горното. С политическата  коректност, имам предвид.






Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miuenski - В АМЕРИКА КНИГАТА СЕ КАЗВА "...
01.07.2013 14:59
В АМЕРИКА КНИГАТА СЕ КАЗВА "And Then There Were None", А ПРИСПИВНАТА ПЕСЕН, НА КОЯТО Е КРЪСТЕНА КНИГАТА TEN LITTLE NIGGERS ВЕЧЕ Е ПРЕИМЕНУВАНА НА TEN LITTLE INDIANS!!!

WTF???
цитирай
2. grigorsimov - Проблемът с "политкоректността" и диктата е, че никой не те пита, дали си съгласна...
01.07.2013 15:42
Но точно обратното: напълно ясно е, че няма да си съгласна, и че именно затова всичко ни се натрапва по този "политкоректен" начин - с нагла и безапелационна принуда.
цитирай
3. kolchakova - TEN LITTLE INDIANS
01.07.2013 15:52
А индианците не се ли обиждат?
Предполагам и негърчетата в книгата са заменени. Какво казват индианците?
цитирай
4. kolchakova - Само не разбирам защо
01.07.2013 15:53
Защо сме толкова политкоректни? Кои са тези сълзливи лелки, които са завзели чиновнически бюра и угаждат на всякакви... пийп...
цитирай
5. ssvetozar - Защо сме толкова политкоректни? ...
01.07.2013 17:11
kolchakova написа:
Защо сме толкова политкоректни?


Идеология, насаждана от държавата. А за който ходи "извън строя" има санкции, антидискриминационно законодателство и т.н. Така че е по-лесно да си траеш.
Защо няма организирана съпротива срещу това явление ? Явно хората, които това силно ги дразни са много малко.
цитирай
6. kolchakova - Това е същото
01.07.2013 17:25
като темата с протестите срещу торбичките, паркирането, крушките и пр... Пасивността учи управляващите, че могат да правят каквото си искат. Докато нещата не опрат до кокал.
цитирай
7. rummi - кхъ, кхъ, ще взема и аз да кажа нещо...
03.07.2013 07:55
Indians всъщност са "индийци", а индианците се наричат Red Indians, но това отдавна не е коректно в САЩ и Канада, вместо това се ползва "коренно население", например...
цитирай
8. kolchakova - Indians
03.07.2013 11:14
Това означава, че в Америка са преценили индийците като недокачливи, но също толкова екзотични.
цитирай
9. mirko846 - Така е, в напредналите страни &q...
03.07.2013 14:47
Така е, в напредналите страни "етническата" държава отмира, защото ако си представим Държавата като една гиганстка птицекланица, какво значение имат боричканията на бройлерите по поточната линия към гилотината? Пък и като ни махнат перушината, всички сме еднакви...едно 10 цифрено ЕГН и нищо повече...
цитирай
10. kolchakova - към днешна дата
01.10.2014 16:05
http://glasove.com/komentari/42395-skopiha-i-pipi-dylgoto-chorapche-
цитирай
11. rummi - бррррррр...
16.10.2014 21:57
започва да ме хваща страх. като са толкова праведници на думи, какво ли всъщност правят?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1810268
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031